latinica  ћирилица
11/10/2019 |  19:59 | Аутор: СРНА

Што прије измјестити мигранте из кампа на Вучјаку

Оперативна група за координисање активности и надзор над мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона захтијева од Министарства безбједности у Савјету министара у техничком мандату да мигранте из кампа на Вучјаку код Бихаћа што прије измјести у распложиве смјештајне капацитете којима управљају надлежне службе БиХ - "Ушивак" и "Салаковац".
Кампу Вучјак (фото: faktor.ba) -
Кампу Вучјак (фото: faktor.ba)

Један од закључака данашњег састанка ове оперативне групе је и да се забрањује даљи прихват миграната у центре "Бира" у Бихаћу и "Мирал" у Великој Кладуши, уз напомену да за рањиве категорије миграната остаје смјештај у центрима "Борићи" и "Седра".

Забрањује се међународним организацијама продужавање постојећих уговора за изнајмљивање објеката за прихват миграната, као и склапање нових уговора без претходне сагласности Оперативне групе Владе Кантона, објављено је на интернет страници кантоналне Владе.

Од кантоналног Министарства унутрашњих послова захтијева се да поново интензивира контроле кретања миграната те да забрани окупљања на јавним мјестима, посебно у близини образовних установа, као и просјачење и све врсте друштвено неприхватљивог понашања.

У саопштењу је наведено да се од Бихаћа и Велике Кладуша тражи дефинитивно изјашњавање о могућим локацијама на којима би се могли успоставити кампови за прихват миграната, те додаје да кантонална Влада остаје при сагласности за локацију Медено Поље и захтијева да та локација буде размотрена од надлежних институција.

- Од Жељезница Федерације БиХ тражи се суспензија линија за Бихаћ из Сарајева и Тузле. Служба цивилне заштите Унско-санског кантона задужује се да затражи оперативно и материјално укључивање Федералне управе цивилне заштите у контролисање ситуације на подручју кантона и у успостављање нове локације за прихват миграната ван урбаних зона градова - додаје се у саопштењу.

Од Црвеног крста кантона тражи се да се обрати свим домаћим и страним организацијама са којима сарађује и замоли их за интервентну помоћ у донацијама шатора, топова за гријање, агрегата и остале опреме, а од кантоналне инспекције да интензивира активности контроле лица која изнајмљују смјештај.

Чланови Оперативне групе закључили су да је неопходно увести мјере с циљем одржавања под контролом опште безбједносне и здравствено-епидемиолошке ситуације на овом подручју.

Данашњем састанку у Бихаћу Оперативне групе у проширеном саставу, који је сазвао премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић, присуствовали су представници међународних организација.

На састанку је анализирана тренутна безбједносна и хуманитарна ситуација настала усљед повећаног прилива миграната на подручје кантона.

Састанак је одржан будући да није спроведен ниједан закључак са бриселског састанка, посебно они који се односе на Унско-сански кантон, није успостављена координација на нивоу БиХ свих учесника у процесу управљања миграцијама, нити су одређене локације мигрантских центара ван кантона, како би овај дио БиХ био растерећен.