latinica  ћирилица
11/10/2019 |  17:18 | Аутор: СРНА

БиХ узима највише из европских фондова за инфраструктуру

БиХ је водећа земља када је ријеч о повлачењу средстава из европских фондова за инфрастуктурне пројекте, изјавио је данас у Градишци шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер.
Јохан Затлер, шеф Делегације ЕУ - Фото: РТРС
Јохан Затлер, шеф Делегације ЕУФото: РТРС

- Више од 200 милиона евра у протекле четири године уложено је за пројекте путне, жељезничке и друге инфрастуктуре у БиХ. Мислим да је то у супротности са клишеом да је БиХ у свему задња и каска за осталим јер је у овој области, заиста, водећа - нагласио је он.

Затлер каже да је могуће још много више урадити и да су бројни пројекти у припреми, од којих је знатан дио у вези са путним повезницама на Коридор Пет це.

- Нажалост, ови пројекти су у застоју, а један од разлога је неформирање власти у БиХ. Због тога позивам све политичаре у БиХ да напараве одлучне кораке ка налажењу рјешења, јер Брисел нестрпљиво чека резултате како би наставили сарадњу - рекао је Затлер новинарима након свечаности поводом почетка изградње моста на ријеци Сави у Градишци.

Он је захвалио политичким представницима у Републици Српској, БиХ и Хрватској, који су омогућили да данас почне изградња новог моста на ријеци Сави код Градишке, а посебно европском комесару за саобраћај Вилоети Булц, која се лично ангажовала на овом пројекту.

- ЕУ остварује резултате, приближава људе и испуњавамо своја обећања. Захваљујући оваквим пројектима, олакшаће се кретење више од пола милиона становника ове регије, али и живот локалног становништва у Градишци, која је загушена постојећом фреквенциом саобраћаја - рекао је Затлер.

Он је нагласио да је није могао ни замислити бољи початак свог манадата у БиХ.

У Градишци је данас озваничен почетак изградње моста преко ријеке Саве, што је један од најзначајнијих пројеката који заједнички реализују Република Српска, БиХ и Хрватска.