latinica  ћирилица
11/10/2019 |  14:06 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Додик: Изборни закон треба мијењати да би елиминисали злоупотребе

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас за Срну да СНСД у потпуности разумије и подржава став Хрватског народног сабора о неопходности измјена Изборног закона БиХ, наводећи да много проблема у БиХ не би постојало да политичко Сарајево не злоупотребљава изборни систем мајоризацијом два или бар једног народа.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Зато је захтјев ХНС-а оправдан и добар за БиХ уколико говоримо о БиХ равноправних народа и ентитета. Ако је један народ "равноправнији" од друга два, нема равнотеже и онда трпи цијели систем - рекао је Додик, коментаришући иницијативу ХНС-а за измјену Изборног закона БиХ.

Он је оцијенио да је избором Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ гласовима Бошњака поново потврђена мањкавост система у којем се неко зове хрватски члан, а биран је гласовима бошњачког народа.

- Ми морамо имати разумијевања за незадовољство Хрвата, јер се СНСД залаже за равноправност свих у БиХ - нагласио је Додик.

Предсједништво ХНС-а закључило је да су измјене Изборног закона императив за стабилну, самоодрживу и развијену будућност БиХ, те неопходан корак ка равноправности и очувању кровног начела Устава, те да о томе треба хитно отворити преговарачки процес.

Према њиховом закључку, измјене Изборног закона треба да обухвате измјене противуставних дијелова Изборног закона, које дискриминишу Хрвате као најмалобројнији конститутиван народ и доводе до кршења политичке независности, те наметања нелегитимних представника.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је раније да ће ХНС у понедјељак упутити допис којим ће покренути расправу о Изборном закону.