latinica  ћирилица
08/10/2019 |  12:20 ⇒ 15:41 | Аутор: СРНА

Ђајић: Ургентни центар један од најбољих у региону

Ургентни центар у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци један је од најбољих у региону, направљен по свјетским стандардима, гдје се пацијенту у веома кратком року пружају врхунске медицинске услуге, рекао је данас генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Ђајић је додао да колико год је важно да услуга буде квалитетна, толико је важно и да она буде пружена на вријеме.

- Постоје "златни сати" чиме онемогућавамо да траума или болест изазову трајније, неповољне посљедице, често и смрт. Веома је важно да пацињту пружимо прву помоћ и адекватну терапију - рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци поводом прве годишњице рада Ургентног центра.

Начелник Ургентног центра Драган Ракановић рекао је да је у протеклој години у овом центру збринуто 53.000 пацијената, додавши да је комплетирање дијагностичке обраде иницијалног третмана у што краћем периоду са препознавањем тешких животно угрожених стања приоритет у раду овог центра.

- Обједињавањем пријемних амбуланти свих организационих јединица у једну функционалну цјелину Ургентног центра омогућили смо скраћење периода и максималне брзине у пружању услуге пацијенту - рекао је он.

Ракановић је додао да нема административних баријера када је ријеч о процедурама, додавши да је основни циљ збрињавање пацијента и пружање адекватне услуге.

Према његовим ријечима, сарадња са осталим клиникама које пружају помоћ и партиципирају у раду Ургентног центра чини ту цјелину функцоналном и адекватном за збрињавање пацијената.

Шеф Одјељења конзервативних амбуланти дневне болнице у Ургентном центру Славица Зељковић рекла је да је највише прегледа током годину дана рада имала амбуланта за кардиоваскуларне болести, затим амбуланта за неурологију, те интернистичка амбуланта.

Она је додала да су љекари у овом центру у том периоду стекли много знања и искуства које ће искористити како би унаприједили свој рад и побољшали квалитет услуге.

Завршетком пројекта реконструкције Централног медицинског блока и изградње Сјеверног крила прошле године, Универзитетски клинички центар Републике Српске добио је Ургентни центар.

Ова организациона јединица представља мултидисциплинарни центар у којем раде љекари различитих специјалности, као и средњи медицински кадар који збрињавају све хитне случајеве, и оне витално угрожене и оне који то нису.

Отварањем Ургентног центра пацијенти су добили здравствену заштиту и дијагностику на једном мјесту.

Приликом обраде пацијента свакодневно се ради дијагностичка обрада - РТГ, УЗВ, ЦТ дијагностика и лабораторијски налази.

У Ургентном центру раде љекари различитих специјалности од хируршки до конзервативних грана медицине који се свакодневно боре за здравље и животе становника Српске.