latinica  ћирилица
07/10/2019 |  07:45 ⇒ 08:00 | Аутор: sputniknews.com

Конфузија послије избора на КиМ: Чак три странке тврде да су побиједиле

Косовска централна изборна комисија објавила је, на основу 70 одсто обрађених гласова, да након ванредних избора на КиМ води Покрет Самоопредјељење са 26,03 одсто гласова.
Избори на Космету (фото:Танјуг) -
Избори на Космету (фото:Танјуг)

Резултати ЦИК-а послије 70 одсто обрађених гласова: Самоопредјељење - 26,03 одсто, ДСК- 25,35 одсто, Демократска партија Косова - 21,63 одсто, Српска листа - 14,3 одсто, Коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије партије - 11,74одсто, Коалиција НИСМА и Алијанса за Ново Косово - 5,16, Самостална либерална странка - 0,38 одсто, Коалиција Слобода - 0,08, Партија косовских Срба - 0,06.

Излазност на ванредним парламентарним изборима је била 44,19 одсто. Конфузија послије објављивања резултата Прелиминарни резултати ЦИК-а се значајно разликују од првобитно објављених процјена, направљених на основу страначких излазних анекта, које су објављене непосредно након затварања бирачких мјеста у 19 часова.

Према тим првобитним резултатима, на првом мјесту је било Куртијево Самоопредјељење, одмах иза њега Мустафин ДСК, а на трећем мјесту је била странка Кадрија Весељија ПДК.

Први резултати су наводили и да је коалиција Рамуша Харадинаја освојила 10,58 одсто гласова. Функционер Покрета Самоопредјељење Глаук Коњуфца ипак тврди да је тај покрет однио побједу на данашњим превременим парламентарним изборима на Косову и најавио да ће та странка владу формирати са Демократским савезом Косова Исе Мустафе.

Оцјењујући да су данашњи избори били, како је рекао, најмање инцидентни до сада, Коњуфца је поручио: “Подаци се обрађују. Наши извјештаји са терена показују да смо први, да је Самоопредјељење побиједило на изборима и поново желим да честитам грађанима. Овом приликом изражавамо честитке за другопласирани Демократски савез Косова, странку са којом мислим да ћемо формирати владу - рекао је Коњуфца, а пренијела је приштинска “Коха“.

Лидер коалиције Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије Рамуш Харадинај први се синоћ појавио на конференцији за новинаре и, према Клану Косова, индиректно признао пораз на парламентарним изборима. Три листе прогласиле побједу Ниједна странка, како се и очекивало, нема већину довољну за формирање владе привремених приштинских институција.

То, међутим, није спријечило чак три странке да прогласе побједу. Покрет Самоопредјељење Аљбина Куртина, Демократски савез Косова Исе Мустафе и Демократска партија Косова Кадрија Весељија прогласиле су синоћ у Приштини побједу на изборима, јавили су приштински медији. “Зери“ пише да је бивши министар правде у Харадинајевој влади из Демократске партије Косова Абелард Тахири изјавио је да је та странка побједник ових избора.

И кандидат за посланика Покрета Самоопредељење Албулена Хаџију рекла да је тај покрет такође побједник на изборима.

- Ми смо побиједници од показују анкете наших извјештача са терена. Али за нас је важан званични резултат и славље ћемо одложити док не добијемо резултате ЦИК - рекао је.

Побједу је прогласио и Љумир Абџик из Демократског савеза Косова, а на снову првих резултата из изборних штабова. 

Како јављају албански медији, на улицама Јужне Митровице присталице Аљбина Куртија већ славе изборну побједу. Вијоре се заставе Републике Албаније. ​Истоверемено, Кадри Весељи из свог изборног штаба објављује да су они побиједили. Бивши премијер Рамуш Харадинај одбио је да коментарише прве резултате, али је рекао да је добро што су на изборима коришћени документи које је издала Приштина.

Према подацима коју је објавила телевизија “Клан Косова“, на основу 4,41 одсто обрађеног материјала, коалиција између странке Фатмира Лјимаја НИСМА и странке Баџета Пацолија АКР тешко да ће прећи изборни праг.