X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:47 | Извор: СРНА

Боцан-Харченко: У којој земљи која се недавно придружила НАТО је кренуло набоље?

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко упитао је данас, у којој се то земљи која се недавно придружила НАТО-у, ситуација кардинално окренула набоље и придруживање које земље је значајно ојачало саму Алијансу.
Александар Боцан-Харченко - Фото: Novosti.rs
Александар Боцан-ХарченкоФото: Novosti.rs

Руски амбасадор је, реагујући на изјаве шефа Пентагона Марка Еспера, запитао како америчким колегама још није досадило да понављају једне те исте отрцане митове о "малигном утицају" Русије и "благотворној улози" НАТО-а у региону Балкана, када је свима већ давно позната њихова неубједљивост, преноси "Спутњик".

- Навикли смо на предметан разговор. Молимо да наведете примере - у којој се земљи која се недавно придружила НАТО-у, ситуација кардинално окренула набоље, укључујући и у сфери борбе против корупције и организованог криминала? Придруживање које земље је значајно ојачало саму Алијансу? - објављено је на званичној Фејсбук страници Амбасаде Русије у Београду.

Боцан-Харченко је рекао да ће Москва увијек тежити да повећа свој углед на Балкану, да развија дијалог и узајамно корисну сарадњу у различитим форматима, али да та тежња никада није садржала и неће садржати задатак да дјелује у региону на штету других, као што се каже, да се "дружи против некога".

Узгред, навео је Боцан-Харченко, веома неочекиван је заокрет мисли Марка Еспера - да мандат мисије КФОР, који је утврђен у Савјету безбједности УН, укључује супротстављање Русији, сталној чланици Савјета безбједности УН.

- Али, можда је за мисију припремљен неки непознати мандат, који није у оквиру међународног права и Повеље УН, него је у оквиру такозваног `поретка заснованог на правилима`? Надам се да је то неуспела шала Марка Еспера - навео је руски амбасадор у Србији.

Међутим, истакао је Боцан-Харченко, настојање да се /самопроглашено/ Косово претвори у упориште НАТО-а са највећом базом "Бондстил", тешка је и сасвим озбиљна стварност.