latinica  ћирилица
04/10/2019 |  14:22 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Спријечено кријумчарење миграната

Припадници Граничне полиције БиХ и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који су на испомоћи граничним полицајцима у надзору, спријечили су кријумчарење пет лица афро-азијског поријекла у граничном појасу на подручју Зворника.
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ)

У везу са овим кријумчарењем, које је спријечено иза поноћи, доводи се држављанин БиХ који је илегалне мигранте кријумчарио у аутомобилу "голф", регистарских ознака БиХ, саопштено је из Граничне полиције.

Илегални мигранти нису посједовали идентификационе документе, а у разговору са службеницима Граничне полиције изјавили су да долазе из Египта.

О догађају је обавијештен тужилац Тужилаштва БиХ, према чијој наредби је ухапшен држављанин БиХ који се доводи у везу са кријумчарењем и у току је даљи рад на овом случају.

Припадници Јединице граничне полиције Дољани спријечили су на подручју Љубушког, у два одвојена случаја, кријумчарење 13 лица афро-азијског поријекла.

У саопштењу је наведено да је први случај откривен у сриједу, 2. октобра, када је у аутомобилу "пасат", регистарских ознака БиХ, откривено пет лица афро-азијског поријекла.

Возилом је управљао држављанин Турске који је ухапшен, те је уз извјештај о почињеном кривичном дјелу кријумчарење људи, предат Тужилаштву БиХ.

Дан касније, службеници ове јединице спријечили су кријумчарење осам лица афро-азијског поријекла која су откривена приликом граничне контроле аутомобила "опел" и "ауди", регистарских ознака БиХ, којима су управљали држављани БиХ.

Према наредби тужиоца Тужилаштва БиХ, возила и други доказни материјали привремено су одузети, а против осумњичених ће овој институцији бити достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу кријумчарење људи.

У саопштењу је наведено да страни држављани нису посједовали идентификационе документе, те да су припадницима Граничне полиције изјавили да долазе из Ирака.

О овом случају обавијештени су припадници Службе за послове са странцима БиХ.