latinica  ћирилица
03/10/2019 |  10:17 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Радановић: У српским селима неће бити мигрантских кампова

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ заједно са свим српским удружењима у том ентитету поручује да су за рјешавање смјештаја илегалних миграната, али мимо српских насеља, изјавио је Срни предсједник Одбора Ђорђе Радановић.

Уочи данашње сједнице Савјета министара у техничком мандату на којој би требало да буде разматрано стање у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната, Радановић је истакао да се Срби противе било каквим плановима да мигранти буду смјештени на српској земљи и у насељима, гдје је српски народ био већински до 1991. године.

- Нека забораве да ту може бити било какав мигрантски центар. Гдје је српско село било, макар се у њега не вратио ниједан Србин, не могу бити смјештени илегални мигранти, јер блокирају повратак српског становништва - поручио је Радановић.

Радановић каже да Срби у ФБиХ имају лошије услове него мигранти јер су често без струје и воде.

- У ФБиХ мигранти имају доручак, ручак, вечеру, смјештај, струју, воду, а то Срби у селима у општинама Босански Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч и другим могу само да сањају - посебно струју и воду - навео је он.

Савјет министара у техничком мандату требало би данас да разматра материјале Министарства безбједности који се односе на стање у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната.

Дневним редом сједнице предвиђено је да у оквиру ове тачке буду размотрене информација са свеобухватним планом мјера и активности за ефикасно управљање мигрантском кризом у БиХ, као и информација о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната у БиХ.