latinica  ћирилица
20/09/2019 |  22:29 ⇒ 22:34 | Аутор: СРНА

У Брчком отворена изложба слика Драгана Бартуле

Изложба слика академског сликара из Лознице Драгана Бартуле под називом "Чувари копља Светог Ђорђа" отворена је вечерас у Умјетничкој галерији у Брчком.
Изложба слика "Чувари копља Светог Ђорђа" - Фото: СРНА
Изложба слика "Чувари копља Светог Ђорђа"Фото: СРНА

Кустос Умјетничке галерије Соња Ђуровић рекла је новинарима да је изложба на којој су представљена 54 дјела, прије свега, настала на миту, легенди и предањима.

- Изложба одише необичним свјетлом, богатим колоритом и чудним фигурама које красе слике и заједно доприносе чаробном расположењу посматрача, посебно оних који воле бајке и доживљавају их на другачији, зрелији начин - појаснила је Ђуровићева.

Аутор изложбе Драган Бартула рекао је да је на изложби у Брчком представио и своје дневнике који су настали за вријеме његовог боравка у Италији гдје је имао четири самосталне изложбе.

Бартула је носилац бројних награда и признања у Србији и иностранству, а у Брчком му је додијељена Златна палета за 2018. годину за допринос у раду Међународне симпозијум ликовне радионице.

- Без обзира да ли су са наших простора или из иностранства награде су подједнако значајне, али се морају оправдати. Зато су обавезујуће и траже додатни рад - истакао је Бартула.

Историчар умјетности из Београда Душан Миловановић за Драгана Бартулу каже да је сликар аутентичне умјетничке поетике, који на модеран начин повезује филозофско-метафизичко сликарство са историјом, традицијом и поријеклом.

Изложба ће бити отворена мјесец дана.