latinica  ћирилица
19/09/2019 |  09:26 ⇒ 09:26 | Аутор: СРНА

Смјене оних без резултата

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ко год не буде имао резултате неће бити заштићен, напомињући да се то види и по дешавањима у предузећу Шуме Српске и смјенама директора који су пословали са губитком.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Сада ћемо ићи и по дубини с циљем да уведемо ред, рад и дисциплину. Од тога нећу одступити - рекао је Вишковић за Глас Српске.

Премијер Републике Српске најавио је сједницу о стању у Електропривреди Републике Српске, додајући да ће Влада Српске извршити ревизију запошљавања и пријема нових људи.

- Што се тиче дистрибутивних предузећа, постоје разлике у територији коју покривају, у стању дистрибутивне мреже, крађама и тако даље, али ипак је све до руководиоца. У суштини, у свим тим предузећима проблем је вишак администрације, а нигдје нема вишка електричара или монтера - навео је Вишковић.

Према његовим ријечима, доласком Луке Петровића на чело Електропривреде Српске мијењају се многе ствари, од систематизације до система јавних набавки и даље.

Он је поводом девет мјесеци проведених на дужности премијера Републике оцијенио да је успјех који је постигнут у том периоду то што је сачувана економска и финансијска стабилност Српске.

- Повећали смо одређена давања, а припремамо ребаланс буџета који ће показати да смо имали повећање од око 60 милиона КМ - навео је Вишковић и додао да би у случају да није блокаде Електропреноса БиХ ребаланс био најмање дупло већи.

Премијер Републике Српске је додао да увијек треба тежити бољем, али да су неки други фактори утицали на то што није било бољих резултата, као што је, између осталог, неформирање Савјета министара, Владе ФБиХ, кочење милионских пројеката, проблем са федералном Владом у вези са повратом ПДВ-а и функционисањем Електропреноса БиХ.

Вишковић је напоменуо да је у Српској донесен сет закона с циљем да се послодавцима каже "маните се коверти и сиве зоне и уђите у легалне токове", те изразио наду да ће нови закон о инспекцијама који би требало да почне да се примјењује од 1. јануара 2020. године додатно смањити сиву зону.

На питање како оцјењује рад републичког парламента, Вишковић је рекао да су у вријеме док је био посланик, у 2006. години, у Народној скуштини Српске сједиле људске, моралне, политичке и стручне громаде у односу на појединце из актуелног сазива, који сматрају да је скупштина мјесто гдје треба да лијече фрустрације.

Он је додао да је то добрим дијелом до руководства које недовољно користи механизме да заведе ред, те оцијенио да је рјешење хитна промјена Пословника.

Говорећи о декларацији СДА, Вишковић је рекао да се СДА тиме искључила из трке за формирање власти и етикетирала као непожељна страна за све странке из Републике Српске.

- Они су послали поруку да не виде Републику Српску као партнера и да не виде Србе као конститутиван народ с којим треба тражити консензус. Они први пут спомињу републику БиХ у овом контексту, до сада су је спомињали кроз уставно уређење, а сада је извлаче из тог контекста и стављају у приоритетне циљеве СДА - рекао је Вишковић.