latinica  ћирилица
13/09/2019 |  20:09 ⇒ 20:51 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Заштита домаће производње - приоритет (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас у Бањалуци да је приоритет Српске заштита домаћих производа, те да јој је задовољство подржати Други фестивал домаћих производа, препознат као мјесто које шаље позитивне поруке.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Ово је иницијатива младих људи који желе да раде и промовишу домаће производе, те допринесу подизању свијести становништва о квалитету наших производа, као и потреби да купујемо своје, умјесто да дајемо приоритет страним производима - рекла је Цвијановићева новинарима прије отварања фестивала, који је организовало Удружење младих економиста.

Она је навела да је манфестација ове године окупила више од 60 учесника, те да све већи број учесника говори да је фестивал препознат као мјесто које шаље позитивне поруке.

- Ово се може посматрати и као квалитетан наставак активности које Владе Републике Српске спроводи с циљем промоције домаћих производа и инвестирања у Републику Српску, а који потиче од младих људи - рекла је Цвијановићева.

Истакла је значај фестивала који је окупио и неке од најзначајнијих произвођача из Републике Српске, те самим тим добио и подршку републичких институција.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Цвијановићева је поновила да је приоритет Републике Српске заштита домаће производње, али да је, када је ријеч о спољно-трговинском пословању и многим другим активностима, потребно имати у виду и да се то налази на нивоу БиХ.

- Наше републичке институције су чак прије неколико година нашле и партнере у Федерацији БиХ и разговарали о томе како заштитити домаћу производњу, али нисмо наишли на позитиван одијек са нивоа БиХ - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да није тачно да је питање заштите домаће производње неспојиво са кретањем БиХ ка ЕУ у смислу либерализације тржишта, јер постоје одређени изузеци и могу се примијенити одређене мјере, сезонског, а не сталног карактера.

Предсједник Удружења младих економиста Горан Вучић изразио је задовољство што манифестација, која се одржава други пут, шири свој капацитет и има све више учесника.

- Циљ нам је да промоција наших производа, да купујемо домаће и тако улажемо у Републику Српску, тако да ме радује што се и велики број учесника јавио да буде дио манифестације и ове године, што говори да радимо добар посао - рекао је Вучић.

Он је навео да је, у односу на прошлу годину, концепт овогодишње манифестације нешто другачији, те да има унутрашњи и спољашни дио.

- Осим хране и пића, који су представљени у унутрашњем дијелу, ове године смо омогућили и произвођачима из осталих дјелатности да се представе у спољашњем дијелу, тако да ове године имамо и производе из текстилне индустрије, обућу и друго - рекао је Вучић.