latinica  ћирилица
12/09/2019 |  22:28 ⇒ 22:29 | Аутор: Независне

Шта је Урсула фон дер Лејен поручила Балкану и коме је "бацила коску"

Одабиром кандидата за комесаре, предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен најавила је своју визију Европе у наредних пет година.

На тај начин она је упутила поруке Вашингтону, Лондону, Риму, Даблину, Загребу, али и Западном Балкану, пише хрватски Евроактив.

Највише реакција изазвало је кадровско рјешење за портфељ сусједске политике и проширење, а Евроактив оцјењује да је одабиром Ласла Трошањија, бившег министра правосуђа у влади Виктора Орбана, за тај ресор, Фон дер Лејенова поручила државама Западног Балкана да до проширења неће тако скоро доћи.

Како објашњава, осим што је Орбанова влада критикована због давања азила политичким бјегунцима из региона (случај бившег сјеверномакедонског премијера Груевског, којем је Орбан понудио уточиште од криминалних оптужби), Мађарска се и сама бори с Украјином по питању односа према мањинама.

Евроактив наводи да је Орбан у неколико прилика блокирао састанак НАТО-а и представника Украјине, управо због питања мађарске мањине у Украјини (споран је био украјински закон о језику).

Када је ријеч о Хрватској, како додаје, одабравши Дубравку Шуицу за једну од потпредсједница ЕК, Урсула фон дер Лајен је влади хрватског премијера Андреја Пленковића дала до знања да је свјесна улоге коју су он и Шуица имали у њеном одабиру за предсједницу Комисије.

Иако је, како оцјењује, портфељ сам по себи врло нејасан и даље се не зна коликим ће буџетом располагати, као ни које ће бити њене обавезе, Фон дер Лајенова је Хрватској пружила прилику да пронађе рјешење за горући проблем демографских промена.

Предсједница ЕК је од знатижељне јавности успешно сакрила додијељене портфеље до самог краја, али су, оцјењује Евроактив, нека кадровска рјешења била очекивана још прије избора за Европски парламент у мају.

Како додаје, номинацијом Фила Хогана, досадашњег комесара за пољопривреду, да преузме трговину ЕУ, Фон дер Лејенова је Лондону послала прилично јасну и недвосмислену поруку: "Стојимо уз Даблин!"

Премијер Лео Варадкар неколико тренутака након објаве кадровских рјешења на Тwиттеру је објавио да је 'јако задовољан' добијеним портфељем, зато што је Ирска добила предност у будућим преговорима са Лондоном.

Фон дер Лејенова је стрпљиво чекала Италију да посљедња, са великим закашњењем, номинује свог повјереника, којем је додијелила један од најпрофилиранијих портфеља - економију, а Евроактив наводи да је том одлуком поручила новој италијанској влади да јој је захвална на реконструкцији којом се умањила моћ Матеу Салвинију и да у будућности очекује успјешнију сарадњу с Римом.

Одабиром Силвије Гулард за повјереницу унутрашњег тржишта и индустрије одбране, Фон дер Лејенова је послала прилично јасну поруку Вашингтону.

Силвија Гулард ће имати задатак да обједини набавку војне опреме држава чланица, чиме ће се заобићи америчка доминација у том сектору, али и ојачати безбједносна независност Европе.

Фон дер Лејенова је Франсу Тимермансу намијенила портфељ заштите животне средине и пројекат Европски зелени споразум.

Осим што је тиме "бацила коску" све снажнијој групацији Зелених у Европском парламенту, чију се подршку нада да ће добити наредних година, предсједница је потврдила своју преданост зеленој политици, оцјењује Евроактив.

Предсједница ЕК је енергетику, најпопуларнији портфељ ове године, додијелила Естонији.

Ријеч је о, оцјењује Евроактив, изузетно проевропској балтичкој држави, бившој чланици Совјетског савеза, која одлично познаје енергетску политику Москве, због чега је и била најлогичнији одабир за европску енергетику, посебно у контексту све већих покушаја да Европа постане енергетски независна, преноси Јутарњи.еу.