latinica  ћирилица
12/09/2019 |  16:35 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Подржати наталитет - заједнички задатак свих (ФОТО/ВИДЕО)

На Градском стадиону у Бањалуци одиграна је хуманитарна фудбалска утакмица између ветерана Црвене звезде и бањалучког Борца.

Тиме је и званично почела промоција активности новоосноване фондације "Дјеца нам се рађала" и подизање свијести о важности повећања наталитета у Републици Српској.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је данас на градском стадиону у Бањалуци присуствовала званичном почетку кампање "Дјеца нам се рађала", рекла је да сви треба да буду окупљени око оваквих активности и подрже и институције и организације из невладиног сектора које желе градити бољу будућност.

- Подржавам све активности које су у оквиру наше приче о већем броју становника Српске, побољшаној демографској слици -истакла је Цвијановићева.Она је изразила задовољство због тога што почетку кампање "Дјеца нам се рађала", у организацији истоимене фондације, присуствује велики број људи који су тако подржали овај догађај, чији је циљ подизање свијести о значају повећања наталитета у Републици Српској.

- То је нешто око чега треба да будемо окупљени - подржати институције које настоје побољшати живот грађана, младих брачних парова, а што подразумијева и рад на пронаталитетним мјерама - навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је исто тако неопходно подржати и организације из невладиног сектора које желе да иду корак по корак са институцијама у бољу будућност, и то са јасним циљем, а то је да Република Српска има више становника, да се рађају дјеца, да буде што више срећних породица, да се ради на рјешавању њихових проблема, али и да се гради извјеснија будућност по питању економске слике.

Хуманитарна утакмица (Фото: РТРС)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који присуствује хуманитарној утакмици на градском стадиону у Бањалуци, истакао је да је ово прилика да се људи окупе око дивне идеје и да се скрене пажња на значај повећања наталитета у Републици Српској.

- Друштво има осјећај и потребу да скрене пажњу на проблем рађања и да подстакне све људе, мајке, прије свега, да доносе лаке одлуке у том погледу, рачунајући на општедруштвену подршку - рекао је Додик за РТРС.

Он је навео да је ова утакмица дио укупних напора који се улажи у Српској и захвалио предсједнику фондације "Дјеца нам се рађала" Влади Ђајићу и његовом тиму који су осмислили овакве активности и данас скренули пажњу и дали допринос промоцији ове идеје.

Додик је напоменуо да актуелна власт покушава да направи једну одговорну и систематску пронаталитетну политику

Од 1. септембра активиран и хуманитарни број 1432 за донирање средстава за рад Фондације.

Новинари и доктори УКЦ-а Српске (Фото: РТРС)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је подршка наталитету у Српској заједнички задатак свих, да се дјеца рађају и да се тиме јача Република и останак на овим просторима.

Ми смо јуче у Влади Српске имали једну стручни анализу питања наталитета у Српској. Влада ће у наредном периоду на основу тога предузети све потребне мјере како би нас било више", рекао је Вишковић који је данас на градском стадиону у Бањалуци присуствовао званичном почетку кампање "Дјеца нам се рађала".

Он је напоменуо да се неки начин у посљедњих осам година успјело зауставити пад наталитета.

- Били смо на неком уравнотеженом нивоу, али то је далеко од оног што је потребно за просту репродукцију. Нас је сад негдје око 1,3, а требало би бар 2,1 да би били на простој репродукцији - рекао је Вишковић.

Предсједник Фондације "Дјеца нам се рађала" Владо Ђајић рекао је да борба против бијеле куге мора да буде приоритет сваког појединца, али и цијеле Републике Српске.

- Од званичника Републике Српске јуче смо чули да су кренули у борбу против бијеле куге са јасном пронаталитетном политиком, међутим, у ту борбу се морамо укључити сви - рекао је Ђајић у Бањалуци на званичном почетку кампање "Дјеца нам се рађала" у организацији истоимене фондације.

Он је истакао да је у кругу вриједности модерног човјека све мање простора за дјецу и породицу, те да морамо бити одлучни да то не дозволимо у Републици Српској.

Потпредсједница Фондације "Дјеца нам се рађала" Горица Додик је истакла за РТРС да се за дјецу и будућност треба борити.

- У животу се све може стићи, али дјеца треба да нам буду приоритет. Наша Фондација је данас званично и почела са промоцијом - додала је она.

Ветеран Црвене звезде Драган Џајић рекао је да је овај фудбалски клуб са задовољством подржао почетак кампање "Дјеца нам се рађала" у Републици Српској и изразио наду да ће и друге сфере учинити исто.

- Ово је једна лијепа акција, данас се игра хуманитарна фудбалска утакмица на градском стадиону у Бањалуци. Надам се да ће и друге сфере учинити овако нешто, да популаришемо и да се што више деце рађа на овим просторима - истакао је Џајић.

Повезане вијести:

Пријем за ветеране ФК Црвена звезда и Борац