latinica  ћирилица
12/09/2019 |  12:44 ⇒ 16:46 | Аутор: РТРС

Влада одлучила - проглашен Парк природе Уна

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о трајном проглашењу Парка природе Уна на територији општина Нови Град, Козарска Дубица, Крупа на Уни и Костајница.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић рекла је, на конференцији за медије након сједнице, да је ова одлука још један механизам заштите против одлагања радиоактивног отпада и нуклеарног горива на локалитету Трговске горе.

Из Владе је саопштено да се овом одлуком одлуком Парк природе Уна проглашава заштићеним подручје ријеке Уне на територији општина Нови Град, Козарска Дубица, Крупа на Уни и Костајница, у категорији 5 - заштићени пејзажи - у укупној површини од 2772,60 ha.

У поступку проглашења овог заштићеног подручја утврђена је категорија 5, Заштићени пејзажи - Парк природе. Парк природе је подручје добро очуваних природних вриједности са претежно очуваним природним екосистемима и живописним пејзажима, намијењено очувању укупне геолошке, биолошке и пејзажне разноврсности, као и задовољењу научних, образовних, духовних, естетских, културних, туристичких, здравствено-рекреативних потреба и осталих дјелатности усклађених са традиционалним начином живота и начелима одрживог развоја.

Разлози за доношење ове одлуке, имају за циљ очување природе, као и тежњу да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи. То подразумијева уважавање потреба аутохтоног становништва и локалне заједнице, укључујући употребу ресурса за опстанак у оној мјери у којој то неће изазвати негативан утицај на примарне циљеве управљања.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, покренуло је у току 2017. године, поступак проглашавања претходне заштите подручја ријеке Уне, узимајући у обзир чињеницу да постоји опасност да ће подручје ријеке Уне бити озбиљно угрожено, с обзиром на планирану изградњу одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора, која се налази у непосредној близини границе са БиХ, односно у непосредној близини ријеке Уна, која је због идентификованих природних вриједности планирана за заштиту Измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске до 2025. године, у категорији Парк природе, саопштено је из Бирао Владе за односе с јавношћу.