latinica  ћирилица
12/09/2019 |  10:59 ⇒ 11:32 | Аутор: РТРС

В.д. директора предузећа из Кнежева оштетила буџет за пола милиона КМ

Пореска управа Републике Српске поднијела је Окружном тужилаштву Бањалука извјештај против одговорног лица у Комуналном предузећу Цврцка из Кнежева, због сумње да је чињењем кривичног дјела оштетила буџет Републике Српске за 513.965 КМ.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Извјештај је поднесен против Д. К. из Кнежева, вршиоца дужности директора Комуналног предузећа Цврцка из Кнежева, због сумње да је као одговорно лице у том предузећу у периоду од 3.9.2014. до 30.6.2019 године, за вријеме док је жиро-рачун предузећа био блокиран рјешењима Пореске управе, већину потраживања наплаћивала у готовини на благајни предузећа, а један мањи дио потраживања преко жиро-рачуна синдикалне организације.

Преко благајне предузећа, порески обвезник је своја потраживања за продату воду и друге услуге наплаћивао ангажујући "инкасанта", избјегавајући на тај начин наплату преко жиро-рачуна предузећа.

Дио својих потраживања, које је овај порески обвезник наплаћивао преко жиро-рачуна синдикалне организације предузећа, чинио је тако што је одређеним купцима издавао фактуре за продату воду и за извршене остале услуге са инструкцијом за плаћање преко жиро-рачуна синдикалне организације, а не жиро-рачуна предузећа Цврцка који су били у блокади, јер би та уплата због покренутог поступка принудне наплате била повучена на рачун јавних прихода Републике Српске.

Лице је потом средства прикупљена наплатом преко благајне и жиро-рачуна синдикалне организације користило за исплате нето плата радницима преко благајне и плаћање обавеза према добављачима, а не за плаћање пореске обавезе због које су жиро-рачуни комуналног предузећа били у блокади, те је на тај начин починила кривично дјело Неправилно издвајање средстава правног лица, због чега је буџет Републике Српске оштећен за 513.965 КМ.

Инспектори Пореске управе Републике Српске ће и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Српске, саопштено је из Пореске управе.