latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:27 | Аутор: СРНА

Хубо: Штаб врховне команде наредио формирање одреда "Ел муџахедин"

Штаб Врховне команде такозване Армије БиХ је 12. августа 1993. године донио наредбу о формирању одреда "Ел муџахедин" у чијем су саставу били страни држављани који су се налазили у зони Трећег корпуса, изјавио је свједок одбране Хајрудин Хубо.
Суђење Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење МахмуљинуФото: РТРС

На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, Хубо је рекао да је као помоћник команданта Корпуса за персонал вршио попуну јединица војним обвезницима и добровољцима, међу којима су били страни држављани.

- Ово је био атипичан и јединствен случај наређења за формирање јединица, јер је садржај наредби за формирање других јединица био другачији - навео је Хубо.

Свједок је потврдио да је свака јединица морала имати јединичне и матичне картоне за сваког војног обвезника, у којима су подаци морали бити идентични, те додао да му није познато да су у одреду "Ел муџахедин" водили јединичне картоне, додајући да Корпус није имао ни релевантан списак њихових припадника.

Он је нагласио да није био у могућности да провјери ниједан податак који би од њих добио, те потврдио да током рата никада није видио персонални картон са сликом неког припадника одреда "Ел муџахедин".

Свједок је навео да је о свему обавијестио команданта Трећег корпуса након чега није примијетио да се стање промијенило.

Према његовим ријечима, комуникација између одреда "Ел муџахедин" и Трећег корпуса интензивирана је средином 1995. године када је требало да ријеше свој статус.

Хубо је рекао да је његово одјељење било надлежно и за премјештај војних обвезника из једне јединице у другу, што је вршено на нечији приједлог, наводећи да су неки војници добровољно напуштали јединице и прикључивали се одреду "Ел муџахедин".

Након што му је тужилац Седин Идризовић предочио војну књижицу на име припадника одреда "Ел муџахедин" у саставу такозване Армије БиХ, са његовим потписом и печатом, Хубо је рекао да је у том периоду имао монограм и да је неко из персоналне службе то урадио.

Хубо је потврдио да је било случајева злоупотребе и фалсификовања војних књижица.

Он је додао да није упознат да је 7. маја 1995. година команда Трећег корпуса одликовала Абу Малији Хасана и додијелила му чин поручника.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Суђење ће бити настављено 18. септембра.