latinica  ћирилица
06/09/2019 |  19:20 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Сарајево: На једној страни "пузајући" шеријат, на другој геј парада

Упркос политичкој кризи и парализи готово свих заједничких институција те чињеници да ни 11 мјесеци након парламентарних избора није окончано формирање власти на бх. и федералном нивоу, главна тема у Сарајеву ових дана је прва Парада поноса, коју организују припадници ЛГБТИQ заједнице у БиХ, и за суботу и недјељу најављени контраскупови, у организацији удружења грађана. Полиција је окупљања процијенила ризичним и ангажовала све расположиве ресурсе.

На једној страни "пузајући" шеријат, забрана точења алкохола у угоститељским објектима, халал сертификати и храна, специфична гардероба, џума паузе у радно вријеме, све бројнији вјерски објекти и у готово једнонационалном граду - традиционалан брак и породица са више или мање вјерских обиљежја.

На другој страни истополне заједнице, сурогат мајчинство, дугине боје...! У срцу Старог континента и до данас, све конзервативнијег духовништва град на Миљацки дочекује своју прву Поворку поноса. Организатори су пријавили око 500 учесника. Стићи ће и из земаља окружења.

- Оно што је нама важно је да фокус остане на ономе због чега се поворка поноса одржава, а то је насиље које постоји на ЛГБТИQ особама, да се подигне видљивост постојања ЛГБТИQ особа у нашем друштву, на све оне свакодневне проблеме са којима се те особе сусрећу - навела је Лејла Хуремовић, члан ОО Поворка поноса.

Безбједности ради, биће то готово херметички затворен скуп у покрету, без могућности прикључења након што Поворка са полазишта крене тачно у подне.

У колони ће бити и амерички амбасадор Ерик Нелсон, како је најавио, са својим партнером. Управо његова фотографија осванула је јутрос на усмјереним плакатима против Поворке уз натпис "Геy ис нот ок".

Плакати су брзином муње уклоњени са сарајевских улица. Но, полиција није имала законску подлогу да забрани контрамитинге. Један заказан два сата прије Поворке и који километар удаљен. А други за суботу најављен, на истој рути. Циљ им је заједнички - на достојанствен начин промовисати и заштитити традиционалну, билошку породицу, као основну ћелију друштва.

- Вриједности које ми промовишемо су оне вриједности које су карактеристичне бх. друштву у цјелини, свим етничким и националним и вјерским скупинама - истиче Ахмед Куланић из удружење Свјетло.

А вјерске заједнице у Сарајеву, исламска и католичка против су Поворке, али и против било каквог облика насиља. И док у малобројној православној заједници и Митрополији дабробосанској остају суздржани и без коментара, Католичка црква саопштава како је одржавање Поворке срамота за Сарајево, али истовремено наглашава да би још већа била да неко страда.

Исламска заједница и раније је хомосексуализам квалификовала великим гријехом, али и она је подсјетила како је недопуштено насиље према било ком човјеку, без обзира на орјентацију.

А шта о свему кажу Сарајлије!?

- Нека ради ко шта хоће - али не у мојој кући. И не на заједничкој улици - најчешћи је одговор.

Органи реда спремни су спријечити нереде. Посебан режим градског саобраћаја током, како су процијенили, ризичних скупова. И максималан ангажман полиције.

- Ангажовали смо све расположиве људске и материјалне ресурсе на осигурању ових скупова, с обзиром да постоје кругови који желе направити и мало тензија, мало проблема - наводи Мухамед Хасановић, руководилац Оперативног штаба активности МУП Кантон Сарајево.

Више од 1.100 полицајаца. Антиснајперске снаге на крововима зграда уз шеталишта, заштитари које ће ангажовати организатори скупова. И апел грађанима на разумијевање. Први покушај одржавања "босанског прајда", прије 10 година, није успио. У међувремену и 17. мај - Међународни дан борбе против хомофобије, обиљежаван је спорадично - у прикрајку сарајевских паркова, уз специјалце са дугим цијевима.