latinica  ћирилица
06/09/2019 |  18:10 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

За осам мјесеци наплаћено милијарду КМ доприноса

Рекордна наплата доприноса од оснивања Пореске управе Републике Српске - већ за осам мјесеци ове године премашила је милијарду КМ. То је 63,5 милиона КМ више у односу на исти период 2018. Мање средстава је наплаћено од пореза на доходак, али је то било и очекивано, кажу у Пореској управи, с обзиром на то да је повећан неопорезиви дио личног доходка.

Више од милијарду и тридесет милиона КМ легло је на рачун јавних прихода у осам мјесеци ове године. У процентима то је плус седам одсто у односу на исти период 2018.

- За фонд ПИО прикупљено је 33,6 милиона КМ више него прошле године, док је за Фонд здравства наплаћено 25 милиона КМ више него лани- каже Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Разлози већег прилива новца у буџет је, између осталог, и повећан број запослених за неколико хиљада, веће плате запослених у просвјети и МУП-у и повећање минималца.

- Имамо скоро 9.500 новозапослених радника више него прошле године - истакао је економиста Раде Шегрт. 

Маричић напомиње да је порастао и број пријављених обвезника.

- Биљежимо број од скоро 300.000 обвезника по основу доприноса - додао је Маричић.

Смањење прихода биљежи се од пореза на доходак. То је, кажу, и очекивано јер је неопорезиви дио плате повећан на 500 КМ. Економисти сматрају да на евиденцији радника нису сви новозапослени.

- Међу тих 9.500 новозапослених сигурно има и оних који су радили у "сивој зони", а сад су пребачено у легалну зону, а и одређен број фирми поправио је своје стање, и то се одмах одразило на бројкама - додао је Шегрт.

Минус од пореза на доходак у буџету је био планиран, али је, кажу у Пореској управи, уплаћено више средстава од очекиваног. Ови финансијски разлози биће основа да се ускоро ради ребалан буџета.