latinica  ћирилица
06/09/2019 |  15:22 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ ради на предмету у вези са пријетњама смрћу Додику

Тужилаштво БиХ ради на предмету у вези са пријетњама смрћу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, речено је Срни у овој правосудној институцији.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

У одговору Тужилаштва БиХ на питање Срне да ли су предузете мјере у вези са пријетњама смрћу Додику, о чему их је обавијестила Агенција за истраге и заштиту БиХ 1. августа, није наведено више података.

У СИПА су 19. августа рекли Срни да су предузели потребне мјере на утврђивању свих релевантних чињеница у вези са пријетњама смрћу Додику у коментарима на порталу БН телевизије и о предузетим мјерама обавијестила Тужилаштво БиХ.

Из ове агенције подсјећају да су 30. јула примили информацију МУП-а Републике Српске којом су обавијештени о чланку објављеном на порталу БН телевизије и коментару са пријетећим садржајем који је упућен српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику од НН лица под псеудонимом "Романија", након чега су предузете потребне мјере на утврђивању релевантних чињеница о овој информацији.

Из СИПА додају да настављају активности на утврђивању свих релевантних чињеница у конкретном случају, али да, ради заштите предузетих и планираних мјера, не могу открити више детаља.

МУП Републике Српске је одмах предузео мјере након што су 23. јула на порталу БН телевизије објављени коментари у којима је Додику пријећено смрћу, те о томе обавијестио и СИПА, у чијој је директној надлежности овај случај.

На овом порталу испод једног текста постављен је пријетећи коментар који су администратори касније уклонили.

Међу њима је био и коментар аутора под псеудонимом "Романија" сљедећег садржаја: "Вукане капу ти скидам. Да ти Бог подари здравље и дуг живот. Мало је тако поштених људи. А Додика једино метак може скинути са чела Републике Српске и напаћеног народа. Молим Бога да се неко нађе и да га упуца да читав народ ослободи окова и ланаца. Нема друге, изгледа".

Тек након што су објављени текстови о упућеним пријетњама Додику, овај коментар је избрисан са портала БН телевизије, али је настављена истрага како би било утврђено ко је аутор коментара.

Интересантно је да се поводом пријетњи српском члану Предсједништва БиХ посредством портала БН телевизије није огласило ниједно удружење новинара у БиХ.