latinica  ћирилица
06/09/2019 |  14:03 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Коз. Дубица: Приказан оглед са 26 хибрида силажног кукуруза

У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у Козарској Дубици данас је одржана традиционална манифестација "Дани поља силажног кукуруза" током које је приказан оглед са 26 хибрида више ФАО групе зрења из девет селекцијских кућа.
Козарска Дубица -
Козарска Дубица

Оглед је организован на парцелама Милорада Арсенића у Драксенићу.

- Сада је идеалан моменат за прављење силаже. Склоп је добар и парцела изгледа доста добро, а мислим да ћемо имати мало више приносе од стандардних - изјавио је новинарима шеф приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Данијел Егић.

Он је навео да је циљ оваквих огледа да савјетодавна служба при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде сазна особине одређених хибрида кукуруза, да би могли адекватно да савјетују пољопривредне произвођаче.

- Данас вагамо хибриде и знаћемо колико који хибрид има тежинског приноса и истовремено узимамо узорке зелене масе, коју ћемо анализирати на Пољопривредном институту или Институту `Васо Бутозан`- прецизирао је Егић.

Манифестацији "Дани поља силажног кукуруза" у Драксенићу присуствовали су и представници Одјељења за привреду и пољопривреду општине Козарска Дубица, пољопривредни произвођачи и представници селекцијских кућа.