latinica  ћирилица
06/09/2019 |  12:32 ⇒ 12:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватски ветерани траже забрану наступа пјевача из Србије

Хрватско удружење ратних и војних инвалида ХВИДРА-а из Загреба оштро је реаговало јер су на музички фестивал Рујанфест у Загребу позвани пјевачи из Србије.
Загреб (Фото: nacional.hr) -
Загреб (Фото: nacional.hr)

ХВИДРА града Загреба најоштрије је осудила поступке организатора овогодишњег Рујанфеста и позвала све мјеродавне институције да забране наступ пјевачима који су током, како кажу, "великосрпске агресије", пјевали четничке пјесме и исказивали подршку, такозваној "великосрпској агресији" на Хрватску, пренио је Индекс.

- Придружујемо се реакцијама, с правом згрожених, суграђана. Наиме, у главном граду "лијепе наше", за чији смо се суверенитет борили, организатори некада културне музичке манифестације одлучили су да ће угостити српске фолк пјеваче под слоганом "Помјери своје границе забаве" - додаје се у саопштењу ХВИДРА-е.

Међутим, стигао им је одговорио од организатора Рујанфеста Дарка Фучека који је у Дневнику Нове ТВ рекао: "Могу само рећи колегама из ХВИДРА-е да сам и ја 1991. године био у униформи и да ми је то тад било апсолутно нормално, али данас 2019. ми је нормално да радим као привредни субјект, да плаћам порез, да не кршим законе Републике Хрватске и да сви ти извођачи, који су овдје, на неки начин су дозвољени и доступни на тржишту".

Додао је да Град Загреб није финансијски помогао организацији, иако се на интернет страницама фестивала наводи као партнер, пренио је Б92.

А ти спорни српски фолк пјевачи су Сека Алексић, Мирослав Илић, Жељко Јоксимовић и Момчило Бајагић Бајага.