latinica  ћирилица
06/09/2019 |  10:34 | Аутор: РТС

Црна Гора изручује Синђелића Хрватској

Виши суд у Подгорици донио је одлуку да свједока сарадника у случају покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године у Црној Гори Сашу Синђелића изручи Хрватској, која га потражује ради издржавања двадесетједногодишње затворске казне, јавља ЦдМ.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

У саопштењу Вишег суда се наводи да су испуњене законске претпоставке за изручење држављанина Републике Србије Саше Синђелића.

- Решењем ванрасправног кривичног вијећа Вишег суда у Подгорици утврђено је да су испуњене законске претпоставке за изручење држављанина Републике Србије Саше Синђелића, по замолници за изручење Министарства правосуђа Републике Хрватске тој држави, а ради издржавања казне затвора у трајању од 21 (дведесетједне) године, изречене пресудом Жупанијског суда, због убиства и крађе - наводи се у саопштењу Вишег суда, преноси ЦдМ.

Kако додају, након саслушања Синђелића и прикупљања потребне документације, суд је утврдио да он није држављанин Црне Горе, да се против њега у Црној Гори не води поступак за дело које је предмет захтева за изручење, да кривична дела за која се изручење тражи није извршено на територији Црне Горе, против ње или њеног држављанина, те да су ова кривична дела, како по важећем у време извршења тако и по актуелном кривичном законодавству Црне Горе прописана као кривична дела, па за иста није наступила апсолутна застарелост кривичног гоњења.

- Такође, суд је утврдио да Синђелић није у Црној Гори већ правоснажно осуђен или ослобођен, против њега кривични поступак није правоснажно обустављен, нити је оптужба против њега правоснажно одбијена, нити је за предметна дела правоснажно осуђен или ослобођен у трећој држави, те да је дело за које се изручење тражи прописана казна затвора у трајању од најмање једне године - наводи се даље у саопштењу.

Против овог рјешења Синђелић се може жалити Апелационом суду Црне Горе у року од три дана од дана пријема преписа рјешења, преко Вишег суда у Подгорици, преноси ЦдМ.