latinica  ћирилица
06/09/2019 |  08:12 ⇒ 08:12 | Аутор: СРНА

Сремски Карловци: Почиње 48. Бранково коло

У Сремским Карловцима данас ће бити свечано отворено 48. Бранково коло, највећа пјесничка и културна манифестација у Србији и региону посвећена великом српском пјеснику Бранку Радичевићу.
Бранково коло - Фото: илустрација
Бранково колоФото: илустрација

Церемонија отварања Бранковог кола биће одржана у Карловачкој гимназији, најстаријој у Срба, а манифестацију ће отворити познати пјесник Милан Ненадић бесједом о Радичевићу и његовој поезији.

На врху брда Стражилова, поред чувеног пирамидалног споменика Радичевићу, који је сачињен од камених коцки донесених са планина из свих крајева, гдје живи српски народ, подигнутог 1885. године, истакнути пјесник са Космета Благоје Савић положиће цвијеће и прислужити свијећу.

У пјесничким програмима учествоваће четрдесетак пјесника који ће наступати на свечаностима отварања и затварања Бранковог кола, као и у програмима "Стражиловски митинг поезије", "Тако говоре пјесници" и "Млади пјеснички салон".

Овогодишње Бранково коло биће одржано у десет различитих амбијената, са 20 разноврсних садржаја и програма.

Биће изведени и програми из свијета музике, драмске умјетности, филозофије, као и духовности.

Према традицији, у Саборној цркви Светог оца Николе у Сремским Карловцима биће служен помен Радичевићу који је као ђак Карловачке гимназије од 1835. до 1841. године пјевао у тој цркви.

Током трајања манифестације, српском књижевнику из Црне Горе Будимиру Дубаку свечано ће бити уручена међународна награда "Бранко Радичевић".

Награда "Стражилово" биће уручена Крстивоју Илићу за укупно пјесничко дјело, те Милици Миленковић, Наташи Бундало Микић, Сузани Рудић и Александри Батинић, за најбоље пјесничке књиге објављене у Бранковом колу.

Биће представљени и нови добитници награде "Печат вароши сремскокарловачке", Бошко Сувајџић, Иван Лаловић, Јасна Миленовић и Саша Нишавић.

Манифестација Бранково коло трајаће до 16. септембра, а осим у Сремским Карловцима, биже одржана у Новом Саду, као и на Стражилову.

Бранко Радичевић /1824-1853/ је био један од највећих српских пјесника европског лирског романтизма.

За кратког живота, написао је свега 54 лирске и седам епских пјесама, два одломка епских пјесама, 28 писама и један одговор на критику.