latinica  ћирилица
23/08/2019 |  18:14 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Могуће покретање заједничке тужба Српске и Србије против чланица НАТО

Чланству БиХ у НАТО-у Република Српска се противи. Разлози су више него познати. Годинама након НАТО агресије, бомбардовања Србије и Републике Српске, стручна јавност упозорава на катастрофалне посљедице по здравље становништва и војника, који су били изложени утицају осиромашеног уранијума и све већем броју малигних обољења. Није искључена ни могућност покретања тужбе Српске и Србије против чланица НАТО-а.

Република Српска и Србија треба заједно да траже одштету од земаља које су учествовале у НАТО агресији, сматра директор Комисије за посљедице НАТО бомбардовања у Парламенту Србије Дарко Лакетић. Послије операције НАТО савеза 1999. године, која је названа “Савезничка сила”, примијећен је већи број обољелих од карцинома, међу којима је све више дјеце, подаци су истраживања Института за јавно здравље.

- Фокусираћемо се на то да тражимо новац за санацију и лијечење људи. Србија је бомбардована без сагласности УН, противправно, тако да је то најмање што заслужујемо. Државе које су учествовале у агресији дужне су нам одштету, да бисмо очистили и санирали животну средину, а посебно нам је потребан новац за лијечење људи и да утврдимо да је узрок болести контаминација терена - истиче Лакетић.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске објавио је публикацију „Намјерном силом на Републику Српску", која је настала као резултат истраживања дешавања у вријеме НАТО бомбардовања Српске од 30. августа до 14. септембра 1995. године. Директор Центра, Милорад Којић, подсјећа да је на Српску бачено више од 10 хиљада тона муниције и да ово истаживање може бити основ за покретање правних процедура.

- Тачно је утврђено да је кориштена муниција с осиромашеним уранијумом која је забрањена међународним конвенцијама, али очигледно је то дозвољено да се ради српском народу - каже Којић.

И српски члан предсједништва Милорад Додик упозорава да правда није једнака за све. Подсјећа да су породице страдалих италијанских војника, који су учествовали у операцијама НАТО-а бомбардовања, добиле спорове на њиховим судовима да им НАТО и међународне структуре исплате огромна обештећења зато што нису били обавијештени да ће НАТО бацати осиромашени уранијум. Због тога су обољели од малигних болести, а 17 их је умрло.

- Ових дана и њемачки војници то раде. Очигледно је да ми немамо право да кажемо свој став. Нас је НАТО бомбардовао, бацио је осиромашени уранијум и покушао да убије нашу будућност - истиче Додик.

Посљедице контаминације осиромашеним уранијумом су бројне – удисање честица, кориштење пољопривредних производа из контаминираног земљишта и воде дирекно утичу на здравље људи, потврдила су многа свјетска истраживања. Да нешто није у реду, наши љекари примијетили су на цивилном становништву из Хаџића.

Даница Грујичић, професор Медицинског факултета Универзитета у Београду, истиче да је НАТО бомбардовао у вријеме сијања пољопривредних култура, чиме су, каже, хтјели да све токсичне материје уђу у ваздух, у тло, воде, ланац исхране.

- Од нас су направили експеримент и нико никада за то није одговарао - нагласила је Грујичић.

На који начин би се могла наплатити штета за сада није познато. Говорило се да је један од предуслова за одштету чланство у НАТО савезу, међутим војно-политички коментатор Владе Радуловић не вјерује у такав сценарио.

- Чињеница је да ми до данас ништа нисмо добили и јасно је ту зашто је то тако. Они то правдају хуманитарном интервенцијом и онемогућавају на тај начин било какву причу о ратној оштети - додаје Радуловић.

Отежавајућа околност, када је ријеч о тужбама, јесте Статут НАТО-а, који не предвиђа одговорност држава чланица за штету нанесену трећим државама и њиховим грађанима.

Подсјећамо да су Уједињене нације сакриле од јавности извјештај шефа мисије за просторни програм УН Бакари Канте, у коме је констатовао да је НАТО у Српској и Србији починио еколошки геноцид и да су посљедице погубне за шири регион.