latinica  ћирилица
23/08/2019 |  17:07 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Радници непознате фирме, без одобрења, замијенили опрему из парламентарних сала

Ко и по чијем налогу је мијењао опрему у бх. Парламенту требало би да буде познато у понедјељак, 26. августа за када је заказана сједница колегијума Секретаријата Заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ. Из ове службе потврдили су да су, без њиховог знања и сагласности, за вријеме колективног годишњег одмора радници непознате фирме ушли у зграду и замијенили опрему из парламентарних сала, те улазили и у друге просторије.

У Бијелој сали, гдје се одржавају сједнице Представничког дома, замијењена су два нова плазма екрана и постављени други. Остављен је и папир ко је то урадио, али из надлежне Заједничке службе бх.парламента, који за наведени акт нити су знали нити им је ко тражио било какву сагласност, за сада не откривају о којој фирми је ријеч.

- Ушли су унутра, замијенили су, али оно што је у свему томе спорно јесте да је такође отварана просторија у којој су смјештени сервери. Шта су радили у тој просторији, то нека објашњава онај ко је њима дао овлаштење да уђу у те просторије - изјавио је Кенан Вехабовић, секретар Заједничке службе ПС БиХ.

Оно што се за сада зна јесте да су плазме замијењене по наређењу директора Службе за заједничке послове институција БиХ Драгана Шојића, иако је јасно прописано да се ни у једну просторију бх. парламента не може ући ако не постоји сагласност Секретаријата.

Шојић је, како сазнајемо, на годишњем одмору до понедјељка за када је заказана и сједница Колегијума Секретаријата на којој ће, поручују, размотрити цијелу ситуацију и одлучити о наредним корацима. Како год, поједини парламентарци изненађени су оваквим бахатим понашањем које је, кажу, отворило низ проблема.

- Један од проблема је сугурносни. Која је то агенција или фирма која је ушла да замијени ту опрему, а да нико из ПС о томе није обавијештен, на који начин је узет кључ од двије просторије? У Бијелој сали и још једној просторији ПС замијењени су изузетно квалитетни екрани са далеко лошијима - истиче Лазар Продановић, делегат у Дому народа ПС БиХ.

И управо због тога, али и због чињенице да је мимо процедура отварана и сервер соба, јер зграда посједује више од 10 безбједносних подручја, треба све детаљно испитати, поручују парламентарци.

- Секретаријат заједничке службе треба да обавијести надлежне институције и да испита одговорност. Да ли је то у овом случају директор заједничких служби или неко друго лице, али евидентно је да службена забиљешка, којом је обавијештен Секретаријат заједничких служби, указује на злоупотребе и недозвољене активности извођења радова без знања одговорних лица - додаје Продановић.

Свјесно или грешком? Да ли је вршљањем по просторијама бх. парламента дошло до евентуалних коруптивних радњи или угрожавања тајних података? Све су то питања која се постављају у јавности, а ако се убрзо не дају адекватни одговори остаје, по углед бх. институција и те како штетна констатација да у зграду бх. парламента може да уђе било ко без икакве одлуке или сагласности и да унутра ради шта хоће.