latinica  ћирилица
23/08/2019 |  17:07 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Гдје ће бити смјештени бх. држављани, повратници с ратишта у Сирији и Ираку?

У Министарству безбједности БиХ нема сагласности око смјештаја бх. држављаaна који су ратовали у редовима Исламске државе у Сирији и Ираку. Замјеник министра Мијо Крешић одлучно се противи намјери министра Драгана Мектића да их збрине у Салаковац код Мостара. Мектић одговара контрапитањем - ко ће га спријечети у одлуци да буду смјештени у том Центру.

Жесток вербални сукоб Драгана Мектића и Мије Крешића око судбине бораца са сиријског ратишта и њихових породица. Мектић сматра да је Салаковац код Мостара идеално мјесто за бх. држављани, који се по основу реадмисије враћају у земљу, а у ту категорију тврди спадају и лица која се тренутно у заробљеничким камповима у Ираку и Сирији због учешћа на страни Исламске државе.

- Не може сада нико да говори да се у Салаковац не могу смјестити те особе. Није то Крешићева приватна имовина да говори може ли или не може. Нека каже зашто не могу и ко ће спријечити да се тамо смјесте када је то једино мјесто у БиХ за ту намјену - рекао је Драган Мектић, министар безбједности у Савјету министара БиХ у техничком мандату.

Мијо Крешић изненађен је тврдоглавим ставом свог претпостављеног, да је Салаковац једино мјесто за повратнике са сиријског ратишта, који је истовјетан размишљању министарке Семихе Боровац чије министарство је надлежно за центар код Мостара.

- Јако сам изненађен том изјавом господина Мектића. Рачунао сам да познаје прописе у БиХ, ово није никаква реадмисија. Само треба прочитати Одлуку о успостави Реадмисионог центра у Салаковцу. Доље могу боравити особе које се врате по основу реадмисије, а ми немамо Споразум о реадмисији са Сиријом и Ираком - нагласио је Крешић.

Шта се може десити ако Мектић истраје да се повратници из редова ИД, и њихове породице ипак смјесте у Салаковац, већ смо видјели у мају прошле године када је полиција ХНК зауставила мигранте из Сарајева на путу за Мостар.

МУП ХНК је упозорио на могуће катастрофалне посљедице за безбједност ако би у Прихватни центар Салаковац биле смјештене породице повратника са ратишта у Сирији.

Незваничне процјене говоре да се ради о 300 особа из БиХ који су на подручју Сирије и око 50 мушкараца у заробљеничким камповима под надзором Курда и савезничких снага, док Мектић тврди да их је 25 до 30.

Из МУП Републике Српске поручују да немају ништа против да повратници са страних ратишта буду смјештени у Салаковцу гдје могу на једном мјесту бити под надзором.