latinica  ћирилица
23/08/2019 |  16:31 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Српска листа: Покретање истраге против Радоичића наставак застрашивања Срба

Српска листа, најбројнија политичка партија Срба на Косову и Метохији, саопштила је данас да су више пута упозоравали да се предизборна кампања албанских партија у Приштини заснива на мржњи против Срба, српске културе, као и истакнутих Срба који сметају спровођењу великоалбанских идеја.
Српска листа -
Српска листа

Реакција Српске листе услиједила је послије Одлуке Основног суда у Приштини да покрене истрагу против потпредсједника Српске листе Милана Радоичића због основа сумње да је починио кривично дјело учешће или организовање криминалне групе.

- Посљедње активности које косовске институције спроводе против потпредсједника Српске листе Милана Радоичића имају за циљ застрашивање српског становништва, а све у циљу стицања јефтиних политичких поена у албанској јавности, у предворје ванредних избора чије се расписивање очекује - наводи се у саопштењу.

Према оцјени Српске листе, расписивање некакве потјернице дан након што је објелодањено да ће у наредном период бити одржани ванредни парламентарни избори на Косову и Метохији, узалудни је покушај косовских Албанаца да застраше српски народ.

- И на овим изборима српски народ ће на све притиске одговорити још већом слогом, упорношћу и истрајношћу, сабрани око Српске листе - наводи се у саопштењу.

Из Српске листе подсјећају да је "исто то косовско правосуђе и тужилаштво јавно признало да немају доказе против потпредседника Радоичића, те да је услед недостатка доказа било немогуће расписати међународну потерницу".

Они оцјењују да је сада више него јасно да за оптужбе и малтретирање Срба на Косову и Метохији нема потребе да косовске институције обезбиједе доказе, него да је довољно да се неко нађе на тајним листама албанских тамних кругова и да се читав косовски систем подигне са циљем елиминације тог Србина.

Српска листа оцјењује да очигледно Приштини смета Српска листа која је брана антисрпским активностима на Косову и Метохији, па настоји да синхронизованим акцијама, како кажу, својих квазисудова и изнајмљених Срба онемогући нормалан живот српском народу у нади да ће на овај начин смањити број грађана који ће подржати Српску листу и њену политику која се координише са државом Србијом.

Из Српске листе поручују креаторима антисрпске политике у Приштини да не потцјењују српски народ и његову спремност да свим демократским средствима бране право на живот и своја огњишта на Косову и Метохији.

Основни суд у Приштини издао је локалну потјерницу за Миланом Радоичићем на основу захтјева Специјалног тужилаштва Косова због основа сумње да је починио кривично дјело учешће или организовање криминалне групе.