latinica  ћирилица
23/08/2019 |  15:39 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Требиње: Угашен пожар на брду Кличањ

Пожар који је јуче избио на брду Кличањ код Требиња локализован је и под контролом. Угашена је скоро читава пожарна линија дуга око пет километара. Екипе су на терену и даље, како би спријечили поновно активирање ватре у случају јаког вјетра. За избијање пожара највјероватније је одговоран људски фактор.

Након тешке протекле ноћи и ватре која се ширила потпомогнута вјетром, ватрогасци су успјели да пожар ставе под контролу и угасе скоро 90 одсто пожарне линије. Спријечили су ширење према путној комуникацији и далеководима.

- Било је вјетра и дима, није се могло дисати ни прићи ватри. Тридесет ватрогасаца било ангажовано - не само требињски, већ и ластвански ватрогасци, цивилна заштита и шумари. Хвала свима на помоћи - рекао је ватрогасац Жељко Ћурић.

Ватрена линија није угрожавала насеља, стамбене, ни друге објекте. Горјела је трава и ниско растиње, а гашење су отежавали дим, вјетар и неприступачан терен.

Дежурна екипе ватрогасаца остају на терену, како би спријечили евентуално рекативирање пожара, јер вјетар није ослабио, а према најавама метеоролога кише неће бити до недјеље.

За избијање и овог пожара на отвореном одговоран је људски фактор. Починилац или више њих су непознати и без санкције, а бројни апели надлежних ни ове сезоне нису уродили плодом.