latinica  ћирилица
23/08/2019 |  15:37 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

Воћњак Драгана Јовића у Мачковцу - примјер успјешности

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да воћњак Драгана Јовића у Горњем Мачковцу код Лопара може да служи као примјер, не само у БиХ, него и шире, те најавио да ће ресорно министарство и даље подржавати ову успјешну инвестицију.
Лопаре - Министар Пашалић - Фото: СРНА
Лопаре - Министар ПашалићФото: СРНА

Пашалић је рекао новинарима да посљедњих година све мање људи подиже воћњаке и да зато овај охрабрује.

- Засад шљиве овдје је добро постављен са аспекта редног и међуредног размака и са аспекта узгојног облика, са квалитетним садницама и зато постоје све претпоставке за успјешну производњу шљиве, али и других култура- појаснио је Пашалић.

Он је најавио да ће ресорно министарство подржавати даље активности воћњака "Јелена", те подсјетио да је у претходном периоду путем подстицаја суфинансирало сваку садницу.

- Разговарали смо са власником да подржимо систем наводњавања у воћњаку, те са 30 одсто подржавамо инвестицију. Воће на Мајевици и на основу климатских прилика даје квалитетан плод - рекао је Пашалић.

Јовић је навео да се воћњак простире на 50 хектара и да засад шљиве сорте чачанка има око 40.000 садница.

- Садња је почела прошле године, а биће завршена крајем ове. Планирам систем наводњавања. Шљива која ће се производити биће пакована у модерним објектима и пласирана на западно тржиште. Овај пројекат је велики подстицај за младе да остају у овој земљи и да подижу воћњаке. У наредном периоду ћемо откупљивати од њих воће и на тај начин могу обезбиједити новац- рекао је Јовић.

Начелник општине Лопаре Радо Савић изразио је задовољство што је Јовић, који живи у иностранству, а родом је Мајевичанин, подигао овако лијеп воћњак.

- Радимо на томе да обезбиједимо још 40 хектара земљишта за Јовића који ће посадити воће. Он има веома амбициозан план изградње модерних хладњача које ће преузимати све воће са Мајевице и извозити га на западно тржиште - рекао је Савић.