latinica  ћирилица
23/08/2019 |  15:32 | Аутор: СРНА

Како је Степа Степановић понизио Оскара Поћорека?

На дан 24. августа 1914. године дефинитивно је завршена чувена битка на Церу у којој је српска војска задала жесток ударац аустроугарским снагама, а генерал Степа Степановић тактички до ногу потукао аустријског команданта Оскара Поћорека.
Степа Степановић (архив) -
Степа Степановић (архив)

Битка је започела 16. августа 1914. око планине Цер, а српска војска је спријечила покушај Аустроугарске да на самом почетку војнички сломи и окупира Србију како би се, у складу с плановима сила Антанте, послије могла окренути против Русије.

Такав исход битке прилично је изненадио свјетску јавност, која је очекивала да се једна мала држава не може одупријети великој сили.

Побједи је знатно допринијела исправна дефанзивна стратегија српске Војне команде, као и чињеница да су њени официри и војници у балканским ратовима стекли вриједна искуства у вези за модерним начином ратовања.

Аустроугарска монархија одредила је за главнокомандујућег својих снага на српском ратишту Оскара Поћорека, човјека рођеног у породици германизованих Словенаца и србофоба.

Он је све вријеме притискао завнични Беч да објави рат Краљевини Србији како би са себе скинуо одговорност за атентат у Сарајеву, који је дошао као посљедица његових лоших безбједносних процјена.

Аустроугарске снаге су на крају битке бјежале преко Дрине и Саве, а велики дио окупаторсих снага удавио се у покушају да их преплива.

Француски новинар Хенри Барби написао је већ 19. августа 1914. године:

"Историја Аустроугарске је испреплетана импозантним поразима, а владавина Фрање Јосифа је била плодна у војним катастрофама. Али до данас, стари монарх је могао да говори да су га побиједиле само Велике силе, Француска 1850. и Пруска 1866. године".

Данас је Србија, са десетином територије Аустрије, са десетином њеног становништва, нанијела први и одјекујући пораз."

Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању у Церској бици, командант Друге српске армије Степа Степановић унапријеђен је у чин војводе.

Та прва побједа савезника у Првом свјетском рату афирмисала је команданта Степу, што је битно ојачало и морал савезничке војске.

Протјеривањем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, од 21. до 24. августа 1914. године, окончана је церска операција.

У Церској бици српске снаге изгубиле су више од 16.000 војника, док су аустроугарски губици износили око 25.000 страдалих.