latinica  ћирилица
23/08/2019 |  14:19 | Аутор: СРНА

Урађено све на спречавању свињске куге

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је Влада Српске дала максимум и урадила све што је у њеној могућности на спречавању болести свињске куге, која за сада није регистрована у Српској.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- За сада немамо појаву те болести. Јуче смо донијели одлуку о формирању кризног центра који ће дјеловати у случају појаве свињске куге. Тај центар се састоји од представника различитих институција, а именоваћемо их у наредној седмици - рекао је Пашалић новинарима у Лопарама.

Према његовим ријечима, ради се на обавјештавању произвођача, ловаца, ветеринара и штампан је довољан број летака који су дистрибуисани по терену.

- Важно је да се придржавамо санитарних мјера да на газдинство не може доћи ко хоће, произвођач не треба да пушта људе који долазе са стране. Ловци су добили инструкције за одстрел дивљих свиња, не само због појаве болести, већ и због штете коју праве, као и да узимају узорке одстријељених свиња - рекао је Пашалић.

Одговарајући на питање новинара да ли је задовољан контунитетом исплате подстицаја, Пашалић је рекао да је јутрос исплаћено по 200 КМ за хектар пшенице и истакао да је у овој години до сада за подстицаје исплаћено више од 30 милиона КМ.

- Јутрос смо платили пшеницу, 200 КМ по хектару, што потврђује и добру сарадњу са Министарством финансија. Произвођачи већ имају тај новац на рачунима. Сваког првог или другог у мјесецу плаћамо подстицај за млијеко. Имамо редовну исплату, што смо и најављивали - навео је Пашалић и додао да ће динамика бити задржана на овом нивоу.

Говорећи о конкурентности производа у Српској, с обзиром на отвореност граница, Пашалић је истакао да цијена производа плус средства подстицаја у Републици Српској могу обезбиједити конкурентност изван граница.

- Сигуран сам да могу, због предности које има сјеверни дио Српске када је ријеч о производњи воћа и ако гледамо број сунчаних дана и падавина. Највећи произвођач шљиве у свијету је Кина, потом Румунија, па Србија. Међутим квалитет кинеске ракије није ни приближно као балканска и управо ту треба тражити прилику. Уз добру сировину и добар начин дестилације производи сигурно могу пронаћи тржиште са високом цијеном коштања, јер су управо то квалитетни производи - нагласио је Пашалић.