latinica  ћирилица
23/08/2019 |  14:01 | Аутор: СРНА

Апел ЕУ - санкционишите Хрватску због напада на Србе

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа апеловао је на представнике међународне заједнице и ЕУ да због посљедњих напада на Србе на адекватан начин санкционишу Хрватску.
Никола Пузигаћа -
Никола Пузигаћа

- Међународна заједница мора коначно реаговати и на адекватан начин санкционисати Хрватску да би зауставила прогон и оно мало Срба који живе у тој земљи - рекао је Пузигаћа Срни.

Он је упозорио да ако међународна заједница и ЕУ хитним увођењем строгих законских норми не заустави ширење национализма и усташтва у Хрватској, постоји опасност да и оно мало Срба који живе у Хрватској крену у егзодус без повратка.

- Како да очекујемо да Хрватска избјеглим Србима врати бесправно одузету имовину, станове, радна и пензиона права када се свакодневно нападају Срби у Хрватској без икаквих посљедица по нападче - констатовао је Пузигаћа.

Петоро људи је повријеђено, међу њима деветогодишње дијете, када је група маскираних нападача упала у кафић у општини Бискупија код Книна гдје су гости гледали фудбалски меч између београдске Црвене звезде и швајцарског Јанг бојса у оквиру плеј офа Лиге шампиона.

И у Ђеврскама код Кистања је неколико особа ушло у локални кафић и почело провоцирати госте који су гледали утакмицу.

Ријеч је углавном о провокацијама на националној основи, рекао је власник кафића.

Из Полицијске управе шибенско-книнске саопштено је да је неколико особа, које се доводе у везу са нападом на власника и госте кафића у Уздољу код Книна, приведено на криминалистичку обраду.

У уторак, 20. августа вербално, а потом и физички нападнут је 70-годишњи српски повратник Добривоје Арсић у околини Ријеке, а међу нападачима он је препознао станара сусједне зграде.

Физичком нападу, који се догодио у уторак, 20. августа, претходило је вербално вријеђање на националној основи, након којег је Арсић два пута звао полицију.