latinica  ћирилица
23/08/2019 |  13:26 ⇒ 15:00 | Аутор: Агенције

Си-Ен-Ен о Новаку: Како је дјечак из разрушеног Београда освојио свијет

Новинари Си-Ен-Ен-а су се, пред почетак Ју-Ес Опена, позабавили феноменом Новака Ђоковића, највећег фаворита за освајање турнира у Њујорку и најбољег тенисера на планети.
Новак Ђоковић - Фото: sportskacentrala.com
Новак ЂоковићФото: sportskacentrala.com

Новак Ђоковић је имао 11 година и спавао је у кревету када га је пробудила експлозија, праћена сиреном за узбуну комадићи поломљеног стакла.Тог 24. марта 1999. године, почело је бомбардовање Београда.

Док је његов отац Срђан помагао супрузи Дијани, која се онесвијестила након што је главом ударила у радијатор послије експлозије, Новак је тражио браћу по мрклом мраку у стану.

- Са 11 година, ја сам био велики брат. Био сам задужен за њихову безбједност од почетка бомбардовања - написао је Ђоковић у аутобиографији.

Двије деценије касније, 32-годишњи Ђоковић је фаворит за освајање Ју-Ес Опена, који почиње 26. августа.

Новак је освојио четири од посљедњих пет гренд слем турнира. Сада има 16 трофеја, само два мање од Надала и четири од Федерера. 

У уводу аутобиографије, Ђоковић је објаснио какви су били изгледи за успјех.

- Дјечак као ја, одраста у Србији и постаје тениски шампион? То је мало вјероватно - у најбољем случају. А још када почну да падају бомбе, онда је невејроватно.

У првом поглављу аутобиографије - "бекхенди и склоништа", Ђоковић се присјећа ноћи која му је промијенила живот заувјек.

Након што је његова мајка дошла свијести, породица је кренула ка згради у којој је живјела Новакова тетка, а која је имала склоноште.

Док су трчали ка склоништу, Новак је пао на сред улице. 

- Тада се догодило. И дан данас, гласни звукови ме испуне страхом".

Две ракете су, изнад његове главе, прелетила и погодиле болницу у близини.

- Сјећам се да је небо сијало као зрела мандарина.


 Стигли су до склоништа, у којем је било 20 породица.

- Дјеца су плакала. Нисам престајао да дрхтим до јутра.

Си-Ен-Ен се присјећа интервјуа из 2015. године, када је Ђоковић открио да су у склоништу проводили сваку ноћ и да су имали струје само неколико сати дневно.

- То је нешто што не желим да ико искуси. Два и по мјесеца, сваки дан и сваку ноћ, бомбе су падале на град. Бомбе и ракете су падале буквално на пола километра од нас.

До те ноћи 1999. године, Ђоковић је уживао у, како је рекао, магичном детињству.

Почео је да игра тенис са четири године и први је у породици који се опробао у том спорту.

- То је била судбина. Нешто што се појавило ниоткуда. Видио сам тениски терен и видио тенис на телевизији. Отац ми је купио мали рекет и мислим да је то моменат када смо се сви заљубили у тенис - рекао је Новак за Си-Ен-Ен 2014. године.

Јелена Генчић га је примејтила на Копаонику када је имао шест година, и рекла његовим родитељима да је Новак највећи таленат који је видјела од Монике Селеш. 

Пет година су радили заједно, а за то вријеме је научио много о тенису и о животу.

Вијест о њеној смрти 2013. године га је потресла толико да је отказао конференцију за медије након меча на Ролан Гаросу. 

Иако је бомбардовање могло лако да прекине Новакову тениску каријеру, оно му је пружило потпуно другачију перспективу.

- Много више цијеним све вриједности које имам у животу. Од тениса до чега год... Знам како је бити без ичега, а знам и како је бити на врху свијета у оваквом глобалном и популарном спорту. Тај контраст ми пружа прави поглед у животу.

Новак је у аутобиографији признао да га је немилосрдно бомбардовање учинило беспомоћним, али га то није спречило да игра тенис.

Штавише, појачао је тренинге током бомбардовања - тренирао је и по пет сати дневно на неколико локација у Београду.

Мјесто тренинга је одређивала Јелена Генчић на основу тога гдеј су бомбе падале - надајући се да неће два пута на исто мјесто.

На почетку парализован страхом, Новак се одједном промијенио.

- Одлучили смо да се не плашимо. После толико смрти, уништавања, само смо престали да се кријемо. Када откријеш да си немоћан, онда откријеш и да си слободан, на неки начин. 

Два мјесеца након завршетка бомбардовања, Ђоковић је кренуо пут Минхена, гдје је почео да тренира са Николом Пилићем.

Четири године касније, постао је професионалац, а сада је најбољи тенисер на планети.

 
А још је 1994. године, тада седмогодишњи Новак, самоувјерено, пред телевизијским камерама, рекао: "Циљ ми је да постанем првак".

Седамнаест година касније, Новак је постао први играч из Србије који се попео на прво мјесто АТП листе, након што је освојио прву титулу на Вимблдону, наводи се у тексту Си-Ен-Ен-а.