latinica  ћирилица
23/08/2019 |  09:35 | Аутор: СРНА

Шпирић: Свако одустајење од споразума увлачи БиХ у кризу

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић рекао је да свако одустајење од споразума Милорад Додик-Драган Човић-Бакир Изетбеговић увлачи БиХ у кризу са несагледивим посљедицама.
Никола Шпирић (фото: ba.n1info.com) -
Никола Шпирић (фото: ba.n1info.com)

Шпирић је истакао да још није касно да би се сачувао овај споразум.

Он је рекао да ће се, ако истекне рок који су потписали лидери, догодити оно најгоре за БиХ - Срби ће се окренути једни према другима и разговарати о будућности, исто тако и Хрвати, а онда ће Бошњаци видјети да су они били тај разарајући детонатор за интегративност БиХ.

Шпирић је за "Вечерњи лист" у издању за БиХ каже да се плаши да овако избјегавање провођења изборних резултата може произвести веома лоша рјешења која ни за кога неће бити добра у БиХ.

Он је позвао представнике владајућих политичких странака у Српској и ФБиХ да што прије крену у провођење изборних резултата.

Говорећи о формирању Савјета министара БиХ, Шпирић је истакао да начин на који се у посљедње вријеме ствари одвијају даје људима за право да траже и друга демократска рјешења, што није добро.

- Мислим да је бошњачка политика - политика унитаризма. Они те савезнике траже и код Срба и код Хрвата, те желе изградити принцип унитарне БиХ. Дакле, државу према принципу један човјек - један глас, према принципу - ми смо Бошњаци доминантна нација - рекао је Шпирић, који је и делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он је навео да је то снажан политички вентил Србима и Хрватима да напуштају БиХ.

Шпирић је нагласио да ће се генерално мијењати демографска структура БиХ, а свако опструисање на које су ови из политичког Сарајева пристали заправо је најружнија порука коју могу слати Србима и Хрватима.

Он је рекао да све док политика Бошњака не израсте у оној форми да желе сјести и причати о свим отвореним питањима, у БиХ неће бити лијепог живота ни за њих нити за кога другог.

Шпирић је нагласио да политичку одлуку око НАТО-а "да или не" неће доносити ова гарнитура политичара јер је то дугорочан процес.