latinica  ћирилица
23/08/2019 |  09:28 | Аутор: СРНА

У Хрватској настављена сезона "Лова на Србе"

Сезона "Лова на Србе" у Хрватској, чије је велико отварање било у љето 2017. године са ширењем пожара у тој земљи, и даље траје, а напада ће још бити, пише хрватски портал "Индекс".

У тексту под називом "Напади на Србе су постали свакодневица у Хрватској" наводи се да се тада са ширењем пожара, који су почели у предграђима Сплита изазвани најчешће непажњом, пироманијом и недовољним одржавањем терена, почела ширити и десничарска и националистичка теорија завјере да су за све криви Срби.

Без обзира на објаве полиције о узроцима пожара, десничарски медији почели су системски ширити причу о Србима као подметачима пожара који на такав начин изражавају своју мржњу за све хрватско, а како је та пропагандна кампања расла, тако је постајала све луђа.

Било је то велико отварање сезоне лова на Србе, која у Хрватској траје и данас, а симптоматично је да је све то дошло тек неколико мјесеци након што је хрватски премијер Андреј Пленковић раскинуо коалицију с десничарским Мостом и нову парламентарну већину сложио са ХНС-ом и посланицима националних мањина, међу њима и троје посланика Самосталне демократске српске странке /СДСС/.

У тексту се додаје да хрватска националистичка и клерикална десница никако није могла поднијети да ХДЗ-ова власт сарађује са посланицима српске националне мањине, посебно са /предсједником СДСС-а/ Милорадом Пуповцем, те је тада кренуло и проглашавање Пленковића националним издајником.

Нови талас мржње према Србима, како се наводи, кључао је испод површине још за вријеме владе Зорана Милановића, који се томе неколико пута јавно покушао супротставити, али без успјеха, али тог љета 2017. године он је сасвим избио на површину, показавши да је антисрпска хистерија толика да су хиљаде Хрвата спремне упркос свим доказима повјеровати да Срби организовано подмећу пожаре по Хрватској.

Зато, кажу, не треба да чуди поход националистичке банде по кафићима у сриједу, 21. августа, увече у близини Книна, у којем је повријеђено неколико људи чији је гријех искључиво то што су од нападача перципирани као Срби.

Ријеч је о гостима који су у једном кафићу у општини Бискупија гледали утакмицу плеј офа Лиге првака између Јанг бојса и Црвене звезде.

Коментаришући инцидент у Книну, хрватски премијер Пленковић оцијенио је да је ријеч о дјелу појединаца и да то није израз климе у друштву.

Истина је, истиче се у тексту, да су итекако израз друштвене климе, и то климе коју стварају не само они с екстремне деснице, него и низ истакнутих политичара из ХДЗ-а, његове странке.

Најснажније оправдање напада на Србе дошло је баш од актуелног предсједничког кандидата Пленковићевог ХДЗ-а, Колинде Грабар-Китаровић.

Инцидент у Книну, како наводи портал, представља, нажалост, најновију манифестацију антисрпске хистерије која већ неколико година влада у дијелу хрватског друштва.

Подсјећа се да су недавно у Сплиту тако били нападнути ватерполисти Црвене звезде, који су мирно сједили на Риви и пили каву, када су хулигани у организованој акцији, наоружани палицама, напали спортисте и тражили од њих да скину Звездина обиљежја, а потом их вербално и физички напали.

Неколико седмица након тога услиједио је и напад на сезонске раднике на Брачу који су говорили екавицом.

У тексту се наводи да напади на Србе и на оне за које мисле да су Срби у Хрватској нису дошли само из друштвене базе, него баш обрнуто - нападачи чине оно на што их подстиче политичка елита.

Напомиње се да је ове године градоначелник Вуковара /ХДЗ/ Иван Пенава на службеним страницама Града Вуковара објавио видео-снимак с локалне фудбалске утакмице на којој група тинејџера српске националности није устала док се изводила хрватска химна. Иако је право питање чему изводити химну прије једне провинцијске утакмице, Пенава је покренуо јавну хајку на младиће.

Два дана након што је Пенава на Фејсбуку објавио линк са снимком с локалне утакмице, 16. јануара ове године, у вечерњим часовима у Вуковару је нападнут српски ученик којем су разбили аркаду и нанијели лакше повреде.

Подсјећа се и да је Милорад Пуповац 2016. године Китаровићевој послао писмо у којему се пожалио на раст антисрпских сентимената у хрватском друштву, на које му је она јавно одговорила да су за нападе криви они који су нападнути јер - провоцирају.

Три године касније, њено и сродно гласачко тијело сматра да је провоцирање и гледати утакмицу "Црвене звезде" у кафићу, заправо је провокација уопште бити Србин у Хрватској, додаје се у тексту.

Главни покровитељ такве антисрпске политике, наводи се, је предсједник Грабар-Китаровић, а секундира јој премијер Пленковић својим фалсификовањем реалности и ширењем пропаганде како он ради на "релаксирању односа" и осуђује "сваки напад".

- Једно је сигурно: напада на Србе у Хрватској ће још бити - додаје се у тексту.