latinica  ћирилица
21/08/2019 |  17:01 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

"Српска нема проблеме него план изградње гасовода"

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да у Српској неће бити проблема са снабдијевањем гасом какав је могућ у Федерацији БиХ која нема законска рјешења у овој области.

- Не могу да говорим у име онога што ће у области гаса радити ФБиХ, то је њихов посао, а за оно што ради Република Српска не видим никакву суморну процјену и нема разлога за то - одговорио је Ђокић на питање новинара о могућој кризи са гасом у БиХ наредне године.

Он је навео да таквих проблема неће бити у Републици Српској чија је домаћа компанија Гас-рес најважнији партнер Србијагасу у погледу снабдијевања Републике Српске гасом и "Гаспрому" посредством кога се гас уговара и набавља.

- Република Српска има закон о гасу који је усклађен са европским директивама и то су нам потврдили из Европске енергетске заједнице, што значи да смо ми као Република искорачили много даље од ФБиХ - оцијенио је Ђокић.

Према његовим ријечима, проблем је могућ са или у ФБиХ, гдје нису законодавно ријешили нека питања и односе између предузећа која транспортују и снабдијевају гасом.

- Желио бих да и ФБиХ слиједи наш пут и очекујем да су озбиљно схватили ово питање и да ће морати донијети закон о гасу на нивоу ФБиХ којим би ријешили питање ко има а ко нема монопол и да ли неко, кријући се иза монопола, практично ремети односе у сектору снабдијевања гасом у овом региону - рекао је Ђокић.

Он је истакао да је Република Српска у тој области ријешила важна питања и да планира изградњу гасовода од Семберије, као улазне тачке, до Новог Града као крајње тачке на западу земље.

- Наравно да би подржали и развој гасне мреже у другим подручјима кроз која неће пролазити магистрални гасовод и имамо јасан пројекат и желимо га реализовати заједно са Србијом и са Србијагасом. У том смислу смо већ у неким разговорима и преговорима и пратићемо динамику коју ће Србија имати када је у питању такозвани Турски ток - рекао је Ђокић.