latinica  ћирилица
20/08/2019 |  12:51 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

ХДЗ БиХ: Пронаћи компромис без политике условљавања

Хрватска демократска заједница БиХ позива на хитну имплементацију изборних резултата без одлагања, поштујући изборни резултат и исказану вољу свих становника у БиХ и указује на потребу да се постигне компромис без политике условљавања.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

- Свједоци смо да ни данашњи напори за договором и поштивањем споразума лидера нису уродили плодом, те да је БиХ и даље у застоју на путу напретка према ЕУ и НАТО-у - наводи се у саопштењу из ове странке.

ХДЗ сматра да се сва даља условљавања политичких представника морају хитно претворити у успостављање конструктивног дијалога и међусобно уважавање с циљем развоја политичког и друштвеног договора на општу добробит БиХ.

- Разговор и међусобно уважавање при тражењу компромисног рјешења морају бити полазна тачка свих процеса како би коначно остварили потребну сарадњу приликом успостављања власти. Потписивањем принципа о формирању власти у БиХ постављене су све кључне тачке и смјер будућности БиХ који се морају имплементирати - истиче се у саопштењу.

ХДЗ сматра свако друго дјеловање беспотребним и штетним, као и директним изигравањем изборне воље конститутивних народа и грађана у БиХ.

- Вјерујемо да, и поред данашњег неуспјелог покушаја договора Пресједништва БиХ о кључним питањима за будућност, БиХ и даље има полазишта за договор, те не смије одустати од настојања да што прије добије власт... - , додаје се у саопштењу.

Како се приближава рок за провођење договорених принципа за формирање власти будућих партнера, из ХДЗ примјећују појаву различита тумачења договорених принципа, при чему се надају да упркос разликама, исти неће одвести БиХ у нове кризе које никоме не одговарају.

- Редовно функционисање свих институција БиХ мора бити приоритет свима који се залажу за напредак, стабилност и наставак реформских процеса у БиХ - истиче се у саопштењу.

ХДЗ БиХ позива колеге на бошњачкој и српској страни на поштивање изборне воље народа, одговорно провођење потписаних Принципа о формирању власти у БиХ како би напокон кренули у реализацију стратешких планова, којима је циљ функционална, развијена и модерна европска БиХ.