latinica  ћирилица
17/08/2019 |  13:28 | Аутор: СРНА

Најављена пријава и против организатора албанског скупа у Тргаји

Министарство културе Црне Горе поднијеће пријаву против организатора скупа одржаног у мјесту Тргаја на обали Цијевне, због истицања симбола Албаније без црногорске националне заставе.
Застава Албаније - Фото: илустрација
Застава АлбанијеФото: илустрација

На манифестацији у мјесту Тргаја на ријеци Цијевна, вијориле су се албанске заставе и пјевале искључиво албанске пјесме, а скупу је присуствовао лидер радикалног покрета "Самоопредјељење" са Косова и Метохије Аљбин Курти.

Из црногорског Министарства истичу да манифестације културе не смију да буду параван за било какав национализам, нити за кршење норми дефинисаних правним прописима Црне Горе, те да ће реаговати у складу са законом.

У саопштењу ресорног министарства се наводи да је на скупу у мјесту Тргаја био истакнут симбол сусједне земље без националне заставе Црне Горе и да ће пред надлежним органима поднијети пријаву против организатора.

- Уважавајући права свих грађана Црне Горе да његују свој културни и национални идентитет, овим путем још једном указујемо на нужност поштовања важећих законских одредби, како би у будућности сличне реакције биле избјегнуте - навели су из Министарства.

Из Министарства су поручили да закони Црне Горе морају бити једнаки за све њене грађане и да је мултиконфесионални и међуетнички склад једно од темељних богатстава црногорског друштва.

Министарство културе Црне Горе најавило је раније кривичне пријаве против организатора "Трга Ћирилице" у Херцег Новом због пјесме "Тамо далеко" и хорског пјевања стихова "Црна Гора и Србија, то је једна фамилија" током хуманитарног концерта у том граду за српски народ на Косву и Метохији.