latinica  ћирилица
12/08/2019 |  14:16 ⇒ 17:29 | Аутор: СРНА

Радовић: Безбједност саобраћаја није задовољавајућа

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је данас да није задовољавајући ниво безбједности саобраћаја у Српској, јер је у јулу и почетком августа било 20 саобраћајних несрећа са смртним исходом.
Милија Радовић - Фото: СРНА
Милија РадовићФото: СРНА

- Још немамо комплетиране податке, јер је у овим саобраћајним несрећама било и тешко повријеђених лица. Нажалост, јули и август су и ове године критични мјесеци и сигурно је да морамо додатно радити да би безбједност у саобраћају била побољшана - истиче Радовић у интервјуу Срни.

Он наглашава да је неприлагођена брзина основни узрок саобраћајних несрећа.

- Ово је посебно изражено у августу када, нажалост, буде више од 10 погинулих лица. Већина саобраћајних несрећа се дешава у ноћним часовима, што би морало бити упозорење за возаче који вожњу морају прилагодити условима - додаје Радовић.

Он наводи да је на саобраћајницама у Српској идентификовано 40 опасних мјеста.

- Министарство саобраћаја и веза Републике Српске формирало је комисију која ће сачинити записнике да би се приступило означавању опасних мјеста. Ово ће сигурно допринијети повећању нивоа безбједности у саобраћају - истиче Радовић.

Он подсјећа да Министарство унутрашњих послова, Министарство саобраћаја и веза, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Републике Српске превентивним кампањама покушавају унаприједити безбједност у саобраћају.

- Интензивно спроводимо кампање које се односе на везивање појаса, контролу брзине моторних возила, алкохола у крви, али и остале активности битне за подизање нивоа безбједности у саобраћају. Једна од њих јесте `Нити једна брза вожња`, што је од изузетног значаја - каже Радовић.

Он наглашава да је неопходно унаприједити и квалитет саобраћајница.

- У Републици Српској имамо више путних праваца на којима су саобраћајне несреће учесталије, а то су Бањалука-Приједор, Приједор-Козарска Дубица, Љубогошта-Пале, Клашнице-Прњавор. У наредном периоду морамо учинити све да и ови путни правци постану безбједнији - истиче Радовић.

Говорећи о законским актима која се односе на безбједност саобраћаја, Радовић наводи да је потребно усвојити нови закон о основама безбједности на путевима у БиХ и подзаконске акте.

- Ово питање је у надлежности Савјета министара и зато нисам сигуран када ће бити усвојен нови закон. Према угледу на неке друге земље, међу којима је Србија, морали бисмо пооштрити казнену политику ради побољшања безбједности у саобраћају - мишљења је Радовић.

Он напомиње да морају бити прописне драстичније мјера према починиоцима кривичних дјела.

- У Републици Српској смо сагласни да морају бити изнађена допунска средства како би била спријечена вожња у алкохолисаном стању, прекорачење брзине и свако понашање у саобраћају којим је угрожена безбједност грађана - каже Радовић.

Он се нада да ће у Републици Српској и у наредном периоду бити унапријеђен ниво безбједности у саобраћају.

- Апелујем да возаче брзину прилагоде условима путева. Само поштивањем саобраћајних прописа може бити унапријеђена безбједност у саобраћају, што је циљ свих нас - закључује Радовић.