latinica  ћирилица
11/08/2019 |  20:42 | Аутор: СРНА

Кристин Асанж: Мог сина убијају споро и окрутно

Кристин Асанж, мајка оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, оптужила је власти САД и Велике Британије за споро, окрутно и незаконито убијање њеног сина, јер је разоткрио ратне злочине и корупцију.
Хапшење Асанжа (фото:screenshot/twitter/RT) -
Хапшење Асанжа (фото:screenshot/twitter/RT)

- Мог сина Џулијана Асанжа убијају власти САД и Британије споро, окрутно и незаконито због вишеструко награђеног новинарства и разоткривања ратних злочина и корупције - написала је Кристин Асанж на Твитеру.

Она је приложила и извјештај експерта УН за питања тортуре и мучења који се заложио за прекид "колективног прогона" Асанжа.

Експерт УН наводи да никада за 20 година рада није видио да се група демократских држава удружи и заједно намјерно изолују, демонизују и злостављају појединца тако дуго времена, без имало поштовања према дигнитету човјека и владавини права, преноси Раша тудеј.

Асанж се тренутно налази у затвору Белмарш након што је у априлу ухапшен у Амбасади Еквадора у Лондону.

Сви који су му долазили у посјету рекли су да му је здравствено стање лоше.

Њега је прошле сриједе посјетио новинар Џон Пилгер који је рекао да се његово стање "погоршава" и да га третирају горе од убице.

Асанж /48/ суочава се са екстрадицијом у САД гдје се терети за посједовање и ширење повјерљивих информација. Уколико суд утврди кривицу може бити осуђен на 175 година затвора.

Американци покушавају да се домогну Асанжа већ скоро 10 година након што је Викиликс објавио видео "Колатерално убиство" на коме се види како америчка војска напада новинаре и цивиле у Ираку у јулу 2007. године.