latinica  ћирилица
09/08/2019 |  07:34 ⇒ 11:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Обиљежена 74. годишњица бомбардовања Нагасакија

У Нагасакију је обиљележена 74. годишњица од када су Сједињене Америчке Државе бациле атомску бомбу на тај јапански град.
Нагасаки - Фото: архив
НагасакиФото: архив

Градоначелник Нагасакија Томишиса Тауе позвао је на комеморативној свечаности владу Јапана да хитно потпише споразум Уједињених нација којим се забрањује нуклеарно оружје.

- Јапан мора да потпише и ратификује Споразум о забрани нуклеарног оружја што прије је могуће, као једина земља на свијету која је искусила разарање изазвано његовом примјеном - навео је Тауе у годишњој декларацији.

Он је и на претходним комеморацијама позивао владу да потпише Споразум, али је ове године његов апел био јачи и директнији, преноси агенција Кјодо.

Споразум су у јулу 2017. године усвојиле 122 чланице УН, али он још није ступио на снагу јер га није ратификовало 50 земаља, а Јапан је међу земљама које одбијају да га потпишу.

Премијер Шинзо Абе рекао је на данашњој свечаности да ће Јапан наставити да се труди да буде мост између нуклеарних сила и земаља које не поседују нуклеарно оружје и да створи свијет без нуклеарног оружја.

Он, међутим, није споменуо споразум о забрани нуклеарног оружја, наводи Кјодо.

Абе је у уторак, послије комеморативне свечаности у Хирошими, на коју је бачена прва нуклеарна бомба, изјавио да Јапан не разматра могућност да се придружи Споразуму јер он, како је рекао, не одражава безбедносну стварност.

Свечаности у Парку мира у Нагасакију данас су присуствовали представници 70 земаља, укључујући свих пет нуклеарних сила, као и представници Уједињених нација и Европске уније.

Минут ћутања је одржан у 11:02 по локалном времену, тачно у вријеме када је 9. августа 1945. године атомска бомба под шифрованим називом "дебели дјечак" експлодирала над Нагасакијем, три дана након што су САД бациле прву атомску бомбу на Хирошиму.

Процјењује се да су 74.000 људи умрле од посљедица бомбардовања до краја 1945. године.

Комеморације у два јапанска града одржане су у вријеме забринутости око нове трке у наоружању, након што су се САД прошле недјеље званично повукле из Споразума о забрани нуклеарних пројектила средњег домета, који су потписале са Русијом 1987. године.