latinica  ћирилица
24/07/2019 |  17:40 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Ћеранић: МУП да појача мјере из своје надлежности

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић оцијенио је поводом пријетњи упућених српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику да је неопходно да Министарство унутрашњих послова Републике Српске појача мјере из своје надлежности, као и друге институције које су одговорне за обезбједност функционера.
Предраг Ћеранић (фото:sveosrpskoj.com) -
Предраг Ћеранић (фото:sveosrpskoj.com)

Он сматра да је обавеза надлежних агенција да утврде ко је упутио пријетње, али и зашто је уредник БН телевизије пустио такве коментаре, јер и коментари на порталу морају имати своју уређивачку политику.

- Уредник БН телевизије треба да саопшти зашто је пустио овакав коментар и да ли је био свјестан посљедица које такви коментари могу изазвати - додао је Ћеранић.

Он је навео да на интернету било ко може о било коме написати шта хоће без икакве одговорности, док у писаним медијима постоји могућност подизања тужбе због клевете.

- На страну све што се може подвести под неки политички дискурс и демократске тенденције, позив на убиство је нешто јако озбиљно - закључио је Ћеранић.

МУП Републике Српске предузео је мјере и радње након што су синоћ на порталу бијељинске БН телевизије објављени коментари у којима је смрћу пријећено српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Према незваничним информацијама, МУП Српске је обавијестио и Агенцију за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ у чијој је директној надлежности овај случај.

На порталу БН телевизије синоћ је објављен текст под насловом "Вукановић: Додик се окружио папцима" у коме су пренесени дијелови интервјуа који је за сарајевски лист "Ослобођење" дао посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић, а испод текста су емитовани пријетећи и узнемирујући коментари.

Међу њима је био и коментар аутора под псеудонимом "Романија": "Вукане капу ти скидам. Да ти бог подари здравље и дуг живот. Мало је тако поштених људи. А Додика једино метак може скинути с чела РС и напаћеног народа. Молим бога да се неко нађе и да га упуца да читав народ ослободи окова и ланаца. Нема друге, изгледа", наведено је у коментару.

Тек након што су објављени текстови о упућеним пријетњама Додику овај коментар је избрисан са портала БН телевизије, али је настављена истрага како би било утврђено ко је аутор коментара.