latinica  ћирилица
24/07/2019 |  11:26 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Којић: Неусвајањем Ревидиране стратегије штите бошњачке ратне кадрове

Неусвајање Ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина на сједници Савјета министара у техничком мандату представља политикантство и покушај заштите бошњачких ратних кадрова у правосуђу, указује директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић истиче да неусвајање Ревидиране стратегије показује да је на дјелу покушај стављања ад акта предмета ратних злочина и намјера да остане постојеће стање у овој области.

- Постојеће стање се најбоље одсликава кроз селективан приступ у процесуирању предмета ратних злочина и искључивом наметању одговорности српском народу, а занемарујући и уопште не желећи процесуирање злочина над Србима и предмета на основу извјештаја о почињеним ратним злочинима које су доставили МУП и институција Републике Српске - рекао је Којић Срни.

Наводећи да усвајање Ревидиране стратегије треба да доведе до суживота и помирења, Којић констатује да је очигледно да Бошњаци то не желе, већ настоје очувати искривљену слику о једнима који су чинили злочине и другима који су жртве, а што не одговара ономе што се заиста дешавало деведесетих година прошлог вијека.

Према његовим ријечима, потпуно су несувисла образложења предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату Дениса Звиздића и министра за људска права и избјеглице Семихе Боровац којим се траже некаква додатна појашњења, колико је предмета остало незавршено из категорије најсложенијих и друге информације које су им наводно неопходне за усвајање Ревидиране стратегије.

- Сви ти подаци су били дио материјала Радне групе коју је формирало Министарство правде БиХ, а коју су чинили представници ентитета, Брчко дистрикта, заједничких институција, представници правосудне заједнице и мисије ОЕБС-а - наглашава Којић.

Према његовим ријечима, сви ти подаци су анализирани и на основу њих је, уз тешку муку и различите ставове у оквиру Радне групе, утврђен коначан текст Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина.

- Ревидираном стратегијом предвиђена је одговорност за неспровођење стратешких циљева и мјера, као један од кључних сегмената да би биле извршене све обавезе дефинисане овим документом - наводи Којић.

Савјет министара у техничком мандату на јучерашњој сједници није усвојио Ревидирану стратегију за процесуиање предмета ратних злочина, а усвајање овог стратешког документа поново су блокирали функционери СДА.