latinica  ћирилица
24/07/2019 |  07:42 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Сакибу Махмуљину

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Свједок одбране Зијад Љеваковић је на рочишту 17. јула рекао да је било занимљиво како су страни борци могли ући у БиХ када није могла проћи хуманитарна помоћ.

Љеваковић, који је био у Управи за морал Генералштаба такозване Армије БиХ, је на суђењу Махмуљину пред Судом БиХ говорио о другачијим навикама и пракси коју су донијели страни борци.

- Нисмо знали ни ко су, ни одакле су - рекао је Љеваковић и додао да су у Управи имали информације да се страни борци пребацују из хуманитарних организација у војне и обратно.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.