latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Прави ли и Трамп самит о Косову?

Представници Београда и Приштине добиће позив за састанак у САД, одмах послије самита у Паризу, јер је Вашингтон одлучан да се косовско питање ријеши до краја године, пише “Српски телеграф“.

План Вашингтона је да се одмах послије Париза у септембру састану лидери како би се ствари помјериле са мртве тачке, каже неименовани извор београдског дневног листа.

Француски предсједник Емануел Макрон је преузео на себе да организује нови састанак, а основни циљ овог скупа је намјера Запада да натера Приштину да укине нецивилизацијске мјере против српског народа, каже извор листа.

Макрон ће разговарати и са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, која ће такође бити учесник скупа у Паризу, пише “Српски телеграф“.

Лист наводи да Макрон, када је ријеч о Косову, има пуну подршку Вашингтона, који је укључен у све преговоре, али који упоредо води и своје акције.

Процјена је да на Приштину треба извршити истовремени притисак са свих страна, па је на приједлог директора за европске послове Савјета за националну безбједност Бијеле куће Џона Ерата, блиског Трамповог сарадника, одлучено да се представници Београда и Приштине позову на разговор у Вашингтон.

Извор листа подсјећа да је Трамп раније у писмима Александру Вучићу и Хашиму Тачију понудио да Америка буде домаћин састанка који би довео до склапања споразума, али да се ствари нису помјериле са мртве тачке.