latinica  ћирилица
15/07/2019 |  15:37 ⇒ 20:01 | Аутор: sputniknews.com

Вучић и Макрон о рјешавању "косовског чвора"; Француска за споразум (ФОТО/ВИДЕО)

Француски предсједник Емануел Макрон борави у дводневној посјети Србији, што је прва посјета неког француског лидера послије 18 година.

Макрон је разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем.

Потписана су 22 различита споразума, а у оквиру посјете првог дана двојица предсједника положили су вијенаце на Споменик браниоцима Београда 1914-1918. године, као и цвијеће на гроб Милунке Савић у Алеји Великана, коју у Француској зову "српска Јованка Ореланка". Вучић и Макрон положили су вијенце и на Споменик захвалности Француској.

Другог дана посјете Макрона Србији, двојица предсједника састаће се са младима и са умјетницима.

----------

19.53 Уз интонирање химни, двојица предсједника положили су вијенце на Споменик захвалности Француској на Калемегдану. 

(Фото: Предсједништво Србије)

19.30 Уз пјесму "Тамо далеко" француски и српски предсједник положили су вијенце на Споменик браниоцима Београда у Првом свјетском рату. Вучић и Макрон положили су цвијеће и на гроб Милунке Савић у Алеји великана.

18.32 Макрон: Француска за обнову дијалога Београда и Приштине и потпуно ћу се ангажовати да до тога дође.

18.30 Макрон је рекао да ће организовати састанак са представницима привремених приштинских институција, предсједником Србије и њемачком канцеларком Ангелом Меркел о питању Косова. Он је рекао да је Француска за постизање споразума Београда и Приштине.

18.29 Макрон: ЕУ мора да се реформише како би била спремна да прими Србију.

18.19 Макрон је рекао да су француски и српски народ везани за слободу, истичући пријатељство двије земље. Захвалио је Вучићу на срдачном дочеку и на донацији за обнову катедерале Нотр Дам. 

18.11 Вучић је рекао да никада није имао тако отворен разговор као са Макроном. Разговарали о свим кључним проблемима - рјешавању "косовског чвора".

- Говорио сам истину и замолио Макрона да нам Француска помогне и на европском путу - рекао је Вучић.

18.09 Завршен састанак француског и српског предсједника.

18.07 Потписивање споразума између Француске и Србије.

16:45 Почео састанак Вучића и Макрона у четири ока;

Фото: Танјуг/Председништво

Вучић је показао је Макрону, прије званичних разговора у Палати Србија, глобус - поклон бившег предсједника Франсоа Митерана, преноси Танјуг.

Модел глобуса из 1985. године предсједник Митеран даровао је шефовима држава са којима је Француска његовала добре дипломатске односе, а СФР Југославија је била једна од њих. Глобус који се налази у Палати Србија стигао је из Француске као дипломатски поклон који је Митеран уручио тадашњем предсједнику Предсједништва СФРЈ Лазару Мојсову 1987. године.

Израђен је 1985. године по директној поруџбини и замисли предсједника Митерана. Главни конструктор овог глобуса био је архитекта, писац, гравер и картограф Фернанд Пујон, блиски сарадник предсједника, а као инспирација послужили су му Коронелијеви глобуси из касног 17. века.

Глобус се чува у Палати Србија, а исти такав се налази и у резиденцији британског премијера у Даунинг стриту 10.

16:32 Вучић и Макрон су послије дочека су се упутили на састанак у ужем формату.

Они ће прво разговарати у четири ока, потом ће бити потписан низ билатералних докумената и одржан састанак делегација двије земље.

Пред почетак конференције за медије, Вучић и Макрон ће размијенити пет споразума, а укупно ће бити потписано више од 20 докумената, који се у највећој мјери односе на економију, али и на наоружање, војну опрему, инфраструктуру и културу.

16:17 Макрон стигао пред Палату Србија, интонирају се химне

Уз почасни плотун гарде, Макрон је дочекан испред Палате Србија, гдје ће бити одржани разговори прво двојице предсједника, а онда и двије делегације. Макрону су поред Вучића добродошлицу пожељели и премијерка Србије Ана Брнабић као и више министара укључујући шефа дипломатије Србије Ивицу Дачића.

16:11 Званичници Србије разговарали су данас са представницима француских компанија "Ежис" и "Алстом" о изградњи метроа у Београду.

Констатовано је да је ријеч о великом пројекту, те да ће сарадња са француским компанијама које имају искуства у том послу бити од изузетног значаја, саопштено је из Министарства финансија Србије.

15:42 Макрон и Вучић су свечано открили таблу којом је почела реконструкција аеродрома Никола Тесла

- Почаствован сам што као предсједник Србије могу да вас угостим. Увјерићете се колико су грађани Србије гостољубиви, јер су с усхићењем чекали ваш долазак. Убијеђен сам да ћемо достићи нове границе пријатељства Србије и Француске. То не бисмо успјели без вас и ваше жеље да вратите у овај регион. Француска може да рачуна на Србију као искреног пријатеља и савезника - рекао је Вучић.

Предсjедник Макрон се захвалио на ријечима добродошлице, а успут је честитао на побједи Новака Ђоковића на Вимблдону.

- Ниједан француски предсједник није дошао ове 18 година. То је превише! Разговараћемо о заједничкој прошлости, али и о будућности. Морамо да цијенимо и познајемо једни друге - рекао је Макрон.

15:39 Француски предсједник је по силаску с авиона дочекан традиционално, уз погачу и со.

15:30 Авион с предсједником Француске слетио на београдски аеродром . Макрона је дочекао предсједник Србије Александар Вучић

Макрон у Београду (Фото:Tanjug / PREDSEDNISTVO)