latinica  ћирилица
15/07/2019 |  11:58 ⇒ 17:01 | Аутор: СРНА

Пашалић: Институт чувар овдашњих старих сорти биљака

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ресорна министарства потпуно подржавају рад Института за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци због чувања овдашњих старих, аутохтоних сорти биљака које су извор гена отпорности.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је рекао новинарима у Бањалуци да су данашње гајене биљне културе прихватљиве тржишту, али и веома осјетљиве на болести и штеточине.

- Велики број аутохтоних сорти које чува Институт нам помажу да у оквиру селекције побољшамо здравствени статус гајених биљака - нагласио је Пашалић и додао да ће се радити на проширењу кадровских и материјалних капацитета Института, који одржава банку гена Српске.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић рекао је да је Институт, као научно-истраживачка установа, понос Српске, те да ће ресорна министарства помоћи даљи развој и унапређење капацитета ове установе.

Он је истакао да је то важно јер је у програму ресорног министарства једна од главних ствари унапређење научно-истраживачког рада и подизање научне продуктивности на јавним универзитетима у Српској.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је Институт њихова значајна организациона јединица, која се издваја по броју урађених пројеката.

- Они раде и на очувању генетичких ресурса, те надзиру заштићено подручје Универзитетског града, односно студентског кампуса - навео је Гајанин.

Директор Института за генетичке ресурсе Универзитета у Бањалуци Гордана Ђурић захвалила је министрима и ректору за најављену подршку и додала да је важно обезбиједити даљи развој ове установе, јер су генетички ресурси основа за обезбјеђење исхране и сигурности хране за људе и животиње.

- Такође, дио су суверенитета сваке државе, а у БиХ су дио суверенитета Српске - рекла је Ђурићева.

Она је навела да у Институту ради 21 радник, међу којима је пет доктора наука, те додала да имају добру сарадњу са међународним институтима.