latinica  ћирилица
15/07/2019 |  08:01 | Аутор: СРНА

Радници "Алуминија" данас са Човићем

У Мостару ће данас бити одржан састанак представника Управе, Надзорног одбора и Независног синдиката радника "Алуминија" и предсједника ХДЗ-БиХ Драгана Човића, најављено је из мостарске компаније.
Радници Алуминија (Фото: Аваз/Ж. Миличевић-М. Смајкић) -
Радници Алуминија (Фото: Аваз/Ж. Миличевић-М. Смајкић)


Састанак ће бити одржан у Управној згради "Алуминија" у 8.00 часова, а у 9.45 часова планиране су изјаве за новинаре.

Производња у "Алуминију" прекинута је у ноћи између 9. и 10. јула, када је четири минуте послије поноћи мостарској компанији искључена електрична енергија.

Дан касније, 11. јула, одржан је састанак Човића и представника радника, Надзорног одбора, Управе друштва и дионичара.

Послије састанка предсједник Синдиката Ромео Биокшић рекао је да је искључена процедура стечаја и да је циљ збрињавање радника и постепено враћање
производње.

Човић није давао изјаве за новинаре.

Из ХДЗ-а БиХ саопштено је послије гашења "Алуминија" да искључење електричне енергије овом предузећу представља удар за цијелу БиХ, те да је тренутно најважнији задатак брига о радницима, али и што прије наћи краткорочно, дугорочно и на крају трајно рјешење.

Радници "Алуминија" тренутно су на плаћеном годишњем одмору.

Они су протекле седмице протестовали испред централе ХДЗ-а, а 11. јула придружило им се и неколико стотина грађана Мостара.

Укупна дуговања "Алуминија" износе око 400 милиона КМ, а више од половине се односи на потрошену електричну енергију.

"Алуминиј" запошљава 900 радника, а за ову компанију директно је везан и велики број фирми које сарађују с њима, међу којима је Лука Плоче.

Хрватска Влада је сувласник 12 одсто предузећа, највећи акционар је Влада Федерације БиХ са удјелом од 44 процента, док су мали акционари радници, сувласници 44 одсто.