latinica  ћирилица
15/07/2019 |  07:48 ⇒ 16:17 | Аутор: Блиц

Макрон стиже у дводневну посјету Србији

Француски предсједник Емануел Макрон допутоваће данас у послијеподневним сатима у Београд, а главна тема разговора са предсједником Александром Вучићем биће европске интеграције.

Макрон ће са својом делегацијом слетјети на аеродром Никола Тесла нешто послије 15 часова, уз пратњу авиона Војске Србије. На аеродрому ће открити плочу која треба да означи почетак процеса модернизације од када је аеродроме преузела француска компанија "Винци".

Потом ће бити организован дочек уз највише војне почасти.

Након обиласка изложбе Архива Србије о односима двије државе у периоду од 1804. до 1918. године, биће уприличен тет-а-тет састанак француског и српског предсједника. Биће уприличени и састанци делегација двије стране, као и обраћање медијима двојице предсједника.

За касне поподневне сате у плану је полагање вијенца на Српску костурницу и споменик браниоцима Београда. Макрон ће положити цвијеће на гроб Милунке Савић, гдје ће га дочекати њени потомци, а затим ће положити вијенац и на Споменик захвалности Француској.

Другог дана посјете, у уторак, је у 9.30 сати заказан разговор двојице предсједника са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО), наводи се у саопштењу.

Двојица државника требало би и да прошетају пријестоницом, а очекује се да ће то испратити велики број грађана.

Макрон ће посјетити само Србију

Макрон ће посјетити само Србију и неће ићи ни у једну другуг земљу региона, као ни у Приштину. На тај начин шаље се порука да Француска на Србију гледа као на кључног играча у регион, посебно у тренутку када су односи те државе са албанским руководством на Косову у лошој фази.

Главна тема разговора Макрона и Вучића биће европске интеграције, након што је посљедњих мјесеци, француски предсједник више пута изјавио да не подржава проширење Европске уније све док се она унутар себе не реформише. Александар Вучић покушаће да открави Макронов чврст став да ниједна земља не може у Унију прије 2028. године.

Такође, вакуум у дијалогу са Београда и Приштине наћи ће се на столу. Вучић ће подсјетити Макрона на језиве провокације Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија, од формирања војске Косова до увођења такси на робу из Србије. Добар дио разговора биће посвећен и економској сарадњи двије државе.

Макрон и Вучић (Фото: ТАНЈУГ/архив)

Обезбјеђење на највишем нивоу: полицајци, специјалци и експерти фармације

Током посјете Београду Макрон ће имати највише мјере безбједности и његов долазак биће пропраћен под будним оком око 100 француских безбједњака који стижу са њим. Једна група је већ стигла у Србију, гдје са припадницима српске полиције и служби безбједности до детаља припрема план заштите.

Провјеравају се такође и руте којима ће се кретати Макрон, а очекује се да током дводневне посјете буде ангажовано 4.000-5.000 полицајаца, уз припаднике специјалних јединица МУП и Војске Србије, БИА, ВБА и ВОА.

Члан Свјетске асоцијације шефова полиција Марко Ницовић казао је раније да је предсједник Француске један од најбоље чуваних државника у свијету.

Француски предсједник ће, према досадашњим информацијама, највјероватније бити смјештен у хотелу "Хајат".

Прва посјета у посљедњих 18 година

Долазак Макрона, прва је посета једног француског предсједника Србији у посљедњих 18 година, а прије њега у Београду је био Жак Ширак. Макрон ће, што је својеврсни куриозитет, у Београду и преноћити.

Свјетска штампа оцјењује да су Макрон и Себастијан Курц млади лидери нове Европе, да сада утврђују своје позиције, па се Макронов долазак може тумачити и као покушај да свој утицај прошири и ојача на Балкану.