latinica  ћирилица
11/07/2019 |  16:22 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Четири године од напада на Вучића - инспиратори и починиоци нису идентификовани

Прошле су четири године од напада на тадашњег српског премијера Александра Вучића у Поточарима, а инспиратори и починиоци нису идентификовани нити је покренут било какав поступак. Предсједница Владе Србије Ана Брнабић поручила је да није добро за регионалну сарадњу то што је Вучић тада био животно угрожен, а до дана данашњег за то нико није одговарао. Тужилаштво БиХ нам није одговорило постоји ли предмет који се односи на напад на српског премијера у Поточарима.

Ехо ратних поклича и позива на линч Александра Вучића и данас одјекује у односима званичног Београда и Сарајева. Видео снимци и фотографије нападача са каменицама и другим предметима у рукама, баченим у правцу српске делагације нису били довољни бх истражним и правосудним органима да открију, казне нападаче и налагодавце.

- Очигледно је да са нивоа БиХ, односно истражних органа који треба да заврше тај поступак, не постоји жеља да се то уради. Не видим шта би друго било у питању - рекао је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

МУП Српске је још 2016. поднио извјештај против четири позната и два непозната лица која се доводе у везу са нападом на Александра Вучића. Након саслушања, Тужилаштво БиХ тројицу ветерана ратних муслиманских јединица пустило је на слободу и ту се стало са истрагом.

- По мом мишљењу има довољно материјала да се подигну оптужнице и да се процесуирају они који су угрозили живот господину Вучићу и свим другим који су се налазили у његовом окружењу. Мислим да би било питање за њих зашто то неће да заврше и шта су њихови разлози - истакао је Лукач.

У одсуству званичног објашњења, медији пласирају различите теорије о виновницима дивљачког напада на делегацију Србије. Чак увлаче и стране агентуру у случај који је осрамотио БиХ у очима цијелог свијета.

- То свакако не даје добру поруку што је Александар Вучић, тада као предсједник Владе Србије за 20-годишњицу од тог ужасног злочина у Поточарима, био нападнут, животно угрожен, а до дана данашњг нико није одговарао за тај напад. Мислим да ни то није добра порука за регионалну сарадњу - рекла је предсједница Владе Србије Ана Брнабић.

Медији спекулишу да ја напад на Александра Вучића био добро осмишљен и шифрован. Вулгарне прозивке “Вучићу педеру“ биле су знак да је кренуо из зграде меморијала ка центру комплекса, парола „Убиј четника“ знак маси да је стигао до узбрдице док је узвикивање „Алаху егбер“ био позив за почетак општег напада на Вучића. 

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, истиче да су иза тог догађаја стајали они који су требали обезбиједити Вучића и бити му домаћини.

- У ствари, иза тога стоје те тзв. парадржавне и параобавјештајне структуре БиХ, људи који су врло утицајни у регуларним државним структура, довољно јаки да спријече било какаву истрагу и утврђивање било какве одговрности - додаје Галијашевић.

Бакир Изетбеговић јавно је гарантовао безбједност српском премијеру, а касније је негирао да су напад организовале особе блиске њему и СДА. Незванично, ОБА је уочи комеморације дошла до сазнања о нападу с чиме је упознат и Мирсад Вилић, директно надлежан за обезбјеђење страних делегација. Умјесто одговорности, Вилић је касније поново изабран за директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.